Бургас е царството на кварталните тъпаци

0
Симеонов: Тези 30-40 момчета са само част, може би, от върха на айсберга.
Симеонов: Тези 30-40 момчета са само част, може би, от върха на айсберга. Снимка: БГНЕС

Едва ли има политически чадър над Митьо Очите, казва съпредседателят на ПФ

Началото на 90-те години бяха период на пълна абдикация и парализа на държавата. Не мога да кажа, че се връщат „мутренските” времена.

Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Валери Симеонов, съпредседател на ПП „Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО” по повод престрелката в к.к. „Слънчев бряг” на 8 юни вечерта, когато бе убит 41-годишният охранител на Димитър Желязков, по-известен като Митьо-Очите, който е в критично състояние, с пряка опасност за живота.

„Реално тогава институции нямаше, реално всеки полицай, униформен работеше за себе си, партиите бяха обкръжени от групировки, инвестираха даже в групировки, но не. Времената са други, но определено в провинцията, на отделни места, където има богата хранителна среда и институционална апатия, естествено, че никнат като отровни гъби, а край морето, може би заради морския бриз, много отровни гъби никнат там”, посочи той.

„Между другото, за Бургас не мога да кажа, че е много по-добре, отколкото Несебър. По стечение на историческите обстоятелства е нямало голяма групировка, която да доминира, да покровителства или да координира малките групи. В момента там е царството на кварталните тъпаци”, коментира Валери Симеонов.

Той изрази съгласие с вътрешния министър Румяна Бъчварова, че няма политически „чадър” над Димитър Желязков на национално ниво.

„По принцип съм съгласен в национален мащаб, само че надали някой ще може да ме убеди, че Община Несебър не знае за съществуването на Митьо-Очите, за всички тези охранени „мутри”, дебили и това нещо да е станало, без тяхното знание и без тяхното мълчаливо покровителстване.

Друг е въпросът дали тази общинска търпимост на местно равнище може да се тълкува като политически чадър или не, но от гледна точка на обикновения човек от Несебър, определено това е политически чадър, но иначе в национален мащаб по - скоро не, защото той е доста белязана фигура - осъден е, лежал е в затвора”, обясни Валери Симеонов.

„Не ми се вярва някой политик да рискува да се сближава с него или да се опитва да го защитава и покрива. Ако не беше минал през затвора или ако не беше натрупал толкова печална известност, е възможно, но според мен няма политически чадър на национално равнище”, уточни той.

По повод т.нар. такса „спокойствие” съпредседателят на партията коментира, че тези 30-40 момчета са само част, може би, от върха на айсберга.

„За да преживяват доста охолно със скъпи метреси, със скъпи автомобили, маркови дрехи, тези пари трябва да идват от някъде. След като хотелиерите отричат, че плащат такса „спокойствие”, тогава въпросът е откъде се изкарват тези пари? Надали са само от проституция и наркотици, но съвсем нормално и естествено никой да не каже на вас или на нас”, посочи Валери Симеонов. Според него реакцията на полицията е била съвсем нормална, но е малко закъсняла. „Реакцията е "след дъжд - качулка". Реакцията на полицията е съвсем нормална. В общи линии с това могат само да се похвалят, че когато стане престъпление, вече започват да разследват”, каза още Симеонов. 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари