Бурен вятър остави без ток Враца, Мездра и Мизия

0
Стихията събори дървета и стълбове на уличното осветление и нанесе щети по автомобили
Стихията събори дървета и стълбове на уличното осветление и нанесе щети по автомобили Снимка: Община Враца

Бурен вятър причини щети на няколко места в страната през изминалата нощ.

Един от най-засегнати от стихията е Врачанският регион. Там вятърът духаше с над 90 км/часа и събори дървета и стълбове на уличното осветление и нанесе щети по автомобили.

Ламаринена покривна конструкция от учебен автоцентър пък е била изтръгната от вятъра, премазала е кола и се е стоварила на улицата, съобщи bTV. Малко преди това на мястото е минала жена, която се прибирала от втора смяна на работа, показва запис от видеокамера.

Нанесени са щети и по различни сгради и съоръжения в града. Сигналите са предимно за паднали ламарини и дървета. Нанесени са поражения и по десетки покриви.

В село Челопек и някои райони на Враца пък няма ток. Аварийни екипи отстраняват щетите.

Силният вятър остави без ток потребители в общините Враца, Мездра и Мизия. Екипи на ЧЕЗ работиха по възстановяване на захранването, обобщи БНР.

Засегнати покриви и фасади на сгради, потрошени стълбове, изкоренени дървета и паднали клони. Това са част от щетите, които от вчера причинява силният вятър. Поривите му достигат до 100 километра в час.

Силният вятър наклони коледното дърво в центъра на град Враца. Повредена е и найлоновата шатра на заведението, част от Коледния базар.

Аварийни екипи отстраняват повреди по електрическата мрежа. Възложено е на фирмите, които обслужват парковете и градините да огледат обектите си за паднали и за опасни дървета, каза Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция":

"196 сигнала сме получили през нощта - 94 са за паднали дървета и клони, около 40 имаме за паднали оградни пана или за опасни фасади на сгради. По-засегнатите райони са Панчарево, Банкя, район Витоша, по специално Владая-Мърчаево".

Над 40 са сигналите за паднали дървета върху електропреносната мрежа. В момента аварийно прекъсване на електроподаването има във Враждебна, Бояна, Княжево, Манастирски ливади, Киноцентър-1, Владая, Горни и Долни Лозен, Герман, град Банкя и село Клисура. Екипите на ЧЕЗ работят за отстраняване на повредите.

Жители на столицата споделиха пред БНР какви мерки предприемат при бурен вятър:

"Желателно е при силен вятър човек да не е навън, защото много неразумни хора си държат саксиите и подобни неща по балконите. Това е опасно".

"Затварям прозорците, за да не се счупят".

"Човек трябва да се пази. Още по-хубаво ще бъде, ако има някаква кампания, която да разяснява на хората при такива природни бедствия как да се пазят".

Жълт код е обявен за областите на север от Стара планина, за цяла Източна България, както и за Софийска, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Кърджалийска и Хасковска област.

Жълт код е обявен за утре за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново и Русе, както и за областите на юг от Стара планина. В тези райони се очаква да духа вече северозападен вятър, отново с пориви до над 80 километра в час.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари