Бум на скарлатина в Пловдив

0
Двоен скок на болните
Двоен скок на болните

Увеличава се броят на болните от скарлатина в Пловдивска област, сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция.

През последния отчетен период регистрираните случаи са 14, при 7 за предходния. 10 от засегнатите от болестта са на територията на град Пловдив.

Скарлатината е детско инфекциозно заболяване, предизвикано от хемолитични стрептококи. От скарлатина боледуват предимно деца, но се случва да се разболеят и възрастни без изграден имунитет срещу заболяването, обясняват специалистите. Заразяването се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане или при разговор. Причинителят на скарлатината може да попадне в организма и посредством различни предмети.

Данните на Регионалната здравна инспекция сочат още, че се отчита леко увеличение и при броя на болните от варицела – 69, при 65 случая за предходния отчетен период, и при засегнатите от чревни инфекции – 25 срещу 24 случая. Броят на болните от вирусен хепатит в Пловдивска област остава непроменен – петима души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари