Бум на новодомци преди местните избори

0
Община Невестино е рекордьор по новорегистрирани жители
Община Невестино е рекордьор по новорегистрирани жители Снимка: bTV

Община Невестино е рекордьор по новорегистрирани жители

Нови сигнали за изборен туризъм. Ръст на новорегистрираните в първите месеци на годината в някои общини в страната - това показват данните на Института за развитие на публичната среда, предава bTV.

На места новорегистрираните са десетки пъти в повече, отколкото по същото време миналата година. Тези нови жители ще имат право на глас на местните избори сега, защото са спазили 6-месечния срок за уседналост.

Рекордьор е Невестино. Тази година там са се регистрирали 48 жители, а през 2022 г. – само един. И друг пример - в община Ново село новодомците в първите четири месеца миналата година са били едва 10-има, докато от януари до края на април тази година интересът е нараснал и новите в общината са.

В Невестино не за първи път имат новодомци преди местни избори, но най-често никога не успяват да се запознаят с тях.

Мисля, че хората се регистрират само за да гласуват. Така е не само в тази община, а и в Кюстендилска община. Ние сме от хората, които години назад сме се занимавали с избори и знаем как се случват нещата“, казва Румяна Джонева.

Явно има регистрации само да гласуват, как се казва - настоящ адрес, да имат уседналост“, смята Стефан Кюстендилски.

Смяната на регистрацията по настоящ адрес изисква да се предостави нотариален акт на имота или договор за наем пред общинските власти.

Като видим, че някъде уж живеят хора, а ги няма, ние като граждани сме длъжни да информираме властите, иначе ставаме съучастници. Хубаво е като имаме съмнения, да подадем сигнал“, заяви Стоил Цицелков, член на гражданския съвет към ЦИК.

Сигналите за нарушения се подават в МВР. А правозащитници напомнят, че все пак не е незаконно да си смениш адреса 6 месеца преди изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари