Бум на летен грип в цялата страна

1
Летният грип започва с температура, продължава с повръщане и диария
Летният грип започва с температура, продължава с повръщане и диария Снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бум на летен „грип” има в страната.

Заразата е обхванала всички области в страната. Проявява се с висока температура, отпадналост и диария. Това става ясно от справка на Националния център за заразни и паразитни болести и Столичната регионална здравна инспекция., информира Монитор.

278 случая е регистрирала Столичната регионална здравна инспекция само за петте работни дни на миналата седмица. От тях половината са изразени с остра диария. 118 са били пациентите с летен грип в Бургас, като 13 са били и с тежък ентероколит, в Стара Загора те са били 103, подобна е ситуацията и в останалите региони.

Заболелите са много повече. Ако инфекцията протича по-леко, те не ходят на лекар и се самолекуват, коментираха от общопрактикуващите лекари.

Като крайно коварни определи летните инфекции водещият вирусолог от Института по митробиология на БАН акад. Ангел Гълъбов.

Предаването им не е само по въздушно-капков път, т.е. при кихане и кашляне. То е свързано с мръсните ръце и с недостатъчно грижи, чистота и контрол на местата, където се приготвя храна, каза той.

Чистите ръце и вниманието към храните са много важни. Децата трябва да се научат да си измиват ръцете, защото ентеровирусите са над 100, каза още акад. Гълъбов и припомни, че заболяването се нарича най-общо и разговорно летен грип. Той обясни, че вирусите са устойчиви и се запазват по дръжките и облегалките в градския транспорт.

Трябва да бъдем много внимателни, предупреди акад. Ангел Гълъбов. Борбата срещу летните вируси и инфекции трябва да върви с добра хигиена, посочи още водещият вирусолог.

Летният грип започва с температура, продължава с повръщане и диария.

Междувременно, педиатри припомниха, че от тази година държавата заплаща за ротавирусни ваксини за бебета над 6-седмична възраст.

Превенция на заболяването може да се осъществи чрез въвеждането на ефективна профилактична програма за прилагане на ротавирусни ваксини, чрез която да се постигне предпазване от умерено тежки и тежки форми на ротавирусен гастроентерит. Това уверяват експерти от Световната здравна организация, която препоръча въвеждането на новава ваксина в имунизационния календар на децата.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари