"Булрис" отбеляза Деня на река Дунав

0

Днес, пред сградата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ тържествено беше отбелязан Международният ден на река Дунав.

Сред присъстващите бяха зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, зам.областният управител на Област Русе Валентин Колев, председателят на Общински съвет – Русе чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ Велизара Пенчева, директорът на РКТ – Дунав Валентин Христов, генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов, десетки гости и ученици от 9-ти клас в „Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване“ – Русе.

„Щастлив съм, че мога да съм днес с вас и да отбележим заедно празника на река Дунав, защото реката е от изключителна важност за развитието на икономиката и социалната политика на държавите по поречието на Дунав. Това е една от най-големите речни системи в Европа, която свързва милиони хора от различни страни. Затова ние трябва да се обединим в опазването на водния басейн и с упоритост да съумеем да го съхраним“ – каза зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков.

От своя страна Ангел Забуртов заяви, че днес освен празник, събитието е и с образователен характер. „Децата са нашето бъдеще, ето защо ние отваря вратите на държавното предприятие, за да ви покажем как работи системата и как се извършват операциите по обработка на товари“ – каза г-н Забуртов, обръщайки се към присъстващите ученици.

След официалната част на празника се проведе т. нар. „речно кръщене“ на възпитаници от 9-клас на „Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване“ – Русе, които в присъствието на Бога на морето получиха свидетелства от ДП „Пристанищна инфраструктура“. След като преминаха редица препятствия, учениците имаха възможност да се качат на кораба „Русчук“ и да влязат в „БУЛРИС“, за да се запознаят с работата в предприятието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари