БСП внесе разкол при Патриотите

0
Социалистите депозираха проекторешение за промяна на състава на комисията
Социалистите депозираха проекторешение за промяна на състава на комисията Снимка: БГНЕС / Архив

Социалистите депозираха проекторешение за промяна на състава на комисията.

БСП внесе проекторешението си за смяна на състава на ЦИК и го обяви официално в кулоарите, като отхвърли обструкциите на ГЕРБ и настоя да се спази законът.

По думите на Крум Зарков това, че идват нови избори, че сегашните членове са натрупали опит, не съответства на разпоредбите на закона и не може да бъде прието. "Съгласно член 51 от Изборния кодекс, членовете на ЦИК се избират за 5 години. Нов състав следва да се избере не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичането на тези 5 години. Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014г. За да изпълним закона, трябва да изберем нов състав преди 21 февруари 2019г.", обясни той.

Междувременно репортерска проверка на Канал 3 показа, че останалите партии в Народното събрание не се вълнуват особено от темата и по-скоро не желаят точно преди избори да бъдат сменяни представителите им в избирателната комисия.

Така от ДПС показаха, че по-скоро споделят аргументите на ГЕРБ, че нов състав на ЦИК пред два важни избора може да се окаже непремерен риск. При Патриотите се получи разнобой. Същото е мнението и на НФСБ, но ВМРО по-скоро застана зад искането на левицата да се спази законът.

"Не сме обсъждали в групата предложението на БСП, ще го обсъдим. Личното ми мнение е, че представителите на ДПС в комисията си вършат добре работата и аз бих предложил пак същите хора", коментира пред Канал 3 Хамид Хамид. По думите му няма юридически проблем, ако сегашните комисари останат на работните си места и проведат изборите за ЕП и за местна власт.

"Защото знаете колко органи след изтичането на мандата им работят по няколко месеца. Мисля, че може да се създаде проблем при функционирането на една чисто нова ЦИК при предстоящи буквално след два месеца избори", опасява се членът на правната комисия и зам.-председател на ПГ на ДПС. "Ако се подмени съставът и са нови хора, те трябва в движение да се учат. Те няма да имат време дори да се огледат, ще влязат в кампания", добави още юристът от движението. "Не виждаме проблем, ако и ГЕРБ, и БСП, и ние сме доволни от хората си, чисто формално да ги изберем и да предложим нова ЦИК", допусна Хамид Хамид. Той обаче беше категоричен, че за него това не е тема, която стои на дневен ред.

ВМРО също още нямат политическо становище по въпроса и по-скоро останаха изненадани от намерението на коалиционния партньор ГЕРБ да не пипа състава на ЦИК и след изтичане на мандата.

По принцип за нас логичното беше да се избере в нормалния си срок ЦИК, както е по закон, коментира зам.-председателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов пред Канал 3.

Въпросът не е обсъждан в коалиционен формат, уточни той. Тепърва ще обсъждаме с колегите техните мотиви, те не са ни ги представили, уточни Веселинов. Ние сме в срока, нормалното за нас беше да си вървим по процедурата, разписана по закон, уточни още заместникът на Каракачанов.

Не така мисли лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който не харесва сегашния състав на ЦИК, но е на позицията на ГЕРБ, че не е удачен моментът да се сменя.

"Според мен една смяна един-два месеца преди изборите не е много добра. Защото новият състав надали ще може да се подготви добре. Аз не одобрявам сегашния състав на ЦИК, но в края на краищата става въпрос за провеждане на редовни избори, в които да няма сътресения", коментира той опасенията си пред Канал 3.

От БСП не приемат обясненията за опитност на сегашната избирателна комисия и за неопитност на бъдещия й състав. По думите на Зарков аргументът, че идват нови избори и че сегашните членове са натрупали опит, не съответства на разпоредбите на закона и не може да бъде приет. „Ако приемем едно такова обяснение - кой ни гарантира, че утре депутатите няма да счетат, че са натрупали достатъчно опит и могат просто да продължат мандата си?! И кой ще гарантира, че другите мандатни длъжности ще бъдат сменяни, както постановява законът?!“, попита Зарков.

С изключение на социалиста, всички останали политици изказаха мненията си с уговорката, че партиите им не са обсъждали още официално въпроса с изтичащия на 21 март мандат на сегашната ЦИК, която по закон трябва да се попълни с нови членове един месец по-рано.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари