БСП иска таван на цените на някои храни

0
Корнелия Нинова определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд
Корнелия Нинова определи като груба манипулация и лъжа твърдението на ГЕРБ, че правителството е посегнало върху Сребърния фонд Снимка: БСП

Нинова иска консултации с финансовия министър за актуализация на бюджета

Таван на цените на някои продукти ще предложат от БСП на коалиционните си партньори от „Продължаваме Промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ като мярка при актуализацията на бюджета.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията за оценка на първите сто дни управление на кабинета, предава БТА.

Нинова заяви, че Националният съвет оценява положително резултатите от първите сто дни на правителството и отчита два успеха, една слабост, три задачи и три проблема, които очакват своето решение.

Двата успеха, които Нинова отбеляза, са, че правителството е успяло в една много тежка ситуация на няколко кризи да преведе страната през най-тежките зимни месеци - чрез наложения мораториум върху цените на енергията за битови потребители, чрез компенсациите в подкрепата за бизнеса. Правителството проведе битка и с опитите да се спекулира, осигури социална подкрепа за социално слаби и енергийно бедните, каза тя. Вторият безспорен успех за нас е приемането на бюджета за 2022 г. , посочи Нинова. Тя отчете, че за БСП като лява партия е много важно, че една трета от разходите на държавата, са били насочени към социалните услуги.

Имаме една слабост и това е нарушената координация и лоша комуникация помежду ни, отбеляза Нинова и визира многото структури за взимане на решения - лидерски съвет, председателски съвет в парламента.

Тази слабост трябва да се поправи, защото тя излъчва несигурност, смята тя.

Корнелия Нинова каза, че БСП искат стабилност в коалицията и посочи, че им предстоят три важни задачи – да довършат управленската програма, тя да бъде подплатена от законодателна програма и актуализация на бюджета.

Лидерът на БСП отбеляза, че имат три проблема – оръжията за Украйна, присъединяването на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС и избор на гуверньор на БНБ.

БСП е категорично е против износа на оръжие“, посочи Нинова. По думите й, освен че за нас това означава ангажиране на България във войната, това е и ценностен избор. Няма по-висша ценност от мира и няма как да искаме мир, когато снабдяваме която и да е от страните с оръжие, допълни тя. „Нито в Министерския съвет като министри, нито в Народното събрание като парламентарна група, нито аз, персонално като министър на икономиката и индустрията, ще дадем и един глас за решение или подпис върху документ, който представлява износ на оръжие и боеприпаси за Украйна“, заяви Нинова.

Тя посочи, че Националният съвет е препотвърдил и позицията за Република Северна Македония. Нинова бе категорична, че няма да допусне компромис с националния интерес и заяви, че стартиране на процеса за присъединяване на РСМ към ЕС може да започне едва след изпълнение на двустранния договор между България и РСМ.

Относно избора на гуверньор на БНБ Нинова припомни позицията на левицата, че управителят на БНБ не бива да е човек, излъчен от политически партии. По думите ѝ той трябва да е експерт, уважаван от всички, с безспорен международен опит. Ние положихме усилия да убедим и двете спорещи страни да оттеглят и двете кандидатури, за да пристъпим към единно предложение за коалицията, каза лидерът на БСП.

Тя определи като „груба манипулация“ и „лъжа“ твърдението за посегателство на правителството върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и манипулации ще опровергаваме винаги, заяви Нинова.

Корнелия Нинова потвърди още веднъж, че от БСП са против предложението на "Демократична България" относно руския посланик у нас. Изгонването представлява скъсване на дипломатическите отношения, което за нас е неприемливо, каза тя. По думите ѝ нито една страна в ЕС не е предприела подобна мярка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари