БСП иска Пламен Стоилов да взема по-висока заплата

1
Левицата предлага да се повиши заплатата на русенския кмет Пламен Стоилов
Левицата предлага да се повиши заплатата на русенския кмет Пламен Стоилов

Левицата предлага да се повиши заплатата на русенския кмет Пламен Стоилов.

Това стана ясно днес на заседание на комисията по култура с председател д-р Севдалин Ангелов от "Патриотите-ВМРО". В докладна на администрацията от 9 ноември, когато бе клетвата на новоизбраните кметове на града и малките населени места в общината, се предлага заплатата на Стоилов да остане както досега 1500 лева, макар да е с право до 2700 лева. Левите обаче не са съгласни, предаде вестник Бряг.

Дискусията по темата поде Кристиян Галев от БСП, който изтъкна, че от времето на Божидар Йотов насам кметът на Русе получава една и съща заплата. Подкрепи го съпартиецът му и председател на местния парламент проф. Христо Белоев, като допълни, че след увеличението кметът на Мартен ще взема само с 400 лева по-малко от колегата си в Русе.

Проф. Белоев  даде примери с градоначалници на други общини - в Бобошево /област Кюстендил - б. р./ новият кмет е с 2200 лева,   в Етрополе с 2350 лева, в Шумен с 2300 лв. Затова председателят на Общинския съвет предложи заплатата на русенския кмет да стане поне 2100 лева.

Валери Иванов от АБВ пък предложи 2500 лева с мотива да не се залага на скромност. Орлин Дяков от ГЕРБ пък напомни, че реално повишаването възнаграждението на кмета води лавинообразно след себе си още много. Например ще се вдигне заплатата на председателя на Общинския съвет, който по право получава 90 на сто от възнаграждението на кмета. Също така обаче ще се повишат парите на всички общински съветници, които пък получават процент от участието си в брой комисии и сесия.  В крайна сметка шестима членове на комисията по култура гласуваха за заплата на русенския кмет от 2100 лева.

Прие се и предложението на проф. Белоев това междинно решение да мине през обсъждане и в останалите комисии на Общинския съвет и ако не се стигне до единно мнение, да се реши на сесията, която е планирана за 30 ноември.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари