Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

3
Виктор Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 година
Виктор Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 година Снимка: Виктор Орбан / Facebook

Виктор Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 година

Европейската комисия (ЕК) е готова да приеме някои от исканията на Унгария, за да преодолее ветото на страната върху отпускането на 50 млрд. евро помощ за Украйна, пише Financial Times (FT), като се позовава на свои източници. Заради позицията на унгарския министър-председател Виктор Орбан Европейският съюз (ЕС) не постигна съгласие по нов пакет от помощи за Киев през декември и беше принуден да отложи въпроса.

Според FT Виктор Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 г. Унгария ще може да инициира преразглеждане на условията на пакета от помощи, включително да прецени дали ще продължи да има нужда от финансиране на Украйна и дали тя е изпълнила изискванията на ЕС за получаване на средствата. Това ще даде възможност на Виктор Орбан в бъдеще отново да наложи вето върху продължаването на финансирането за Киев, пише БГНЕС.

ЕК също така не е против годишните проверки на изплащаните помощи и добавянето на клауза за "спешна спирачка", съгласно която всяка страна може да "повдигне сериозни опасения относно плащанията за Украйна" за обсъждане на среща на върха на лидерите на ЕС. Отбелязва се, че тази клауза няма да даде на Унгария допълнителна възможност да налага вето върху помощта за Украйна.

Запитан от FT дали това би било достатъчно, за да се съгласи Виктор Орбан, неназован унгарски служител отговаря утвърдително. "Все още не е ясно, но бих казал, че най-вероятно да", каза той. Друг събеседник на изданието, запознат с обсъждането на тази тема, увери, че унгарската страна е "решена да преговаря".

В средата на декември 2023 г. унгарският министър-председател наложи вето на решението за дългосрочна програма за помощ на Украйна в размер на 50 млрд. евро. Тази седмица източници на Politico заявиха пред него, че Будапеща би вдигнала ветото, ако може да преразглежда помощта за Киев всяка година. Според Euractiv ЕС е обещал да предостави помощ на Украйна не по-късно от март 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    До 2
    Газ пикаеш,а,джендър третополов ? ДеБелян ПеПеевски да те заведе на курс по правопис, че е много зле работата при тебе. Ясно, че хормоналната терапия ти излиза скъпо, ама все пак не е хубаво да си хем травестит, хем неграмотен ХАХАХАХАХА
  • 0
    2
    Фалшиви новини
    ФТ са платени рушлямски боклуци! Бълват само фалшиви новини, на които вярвам само търпите тролчета като ZZданко идиота! ХАХАХАХАХА
  • 2
    1
    Sтанко
    Брюксел може само да се наведе - то стига на човека с топки за да се докаже като мъж...било то и пред джендъри...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари