Броят на заразените с вируса от Ухан вече подмина голямата епидемия през 2002 година

0
Заразените от вируса от Ухан вече са 5974, обявиха здравните власти в Китай
Заразените от вируса от Ухан вече са 5974, обявиха здравните власти в Китай Снимка: AP

Заразените от вируса от Ухан вече са 5974, обявиха здравните власти в Китай.

Това е по-голям брой заразени отколкото прихваналите Тежкия остър респираторен синдром (SARS) в периода 2002-2003. В сряда Китайската здравна комисия каза, че са регистрирани 1400 нови случая, а починалите от болестта вече са поне 132-ма, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Заедно с хората, за които се предполага че са се заразили, но още се изследват, засегнатите от новия вирус са 9239 души, казаха от Пекин.

Междувременно учени от Австралия обявиха, че за пръв път са успели да възпроизведат вируса извън Китай, което те нарекоха “значителен пробив”. Австралийците ще споделят информацията със Световната здравна организация, като тя ще помогне вируса да бъде засичан по-лесно и да се третира по-успешно.

Учените от Мелбърн казват, че са възпроизвели вируса от материал, взет от заразен пациент. Те успели да се справят бързо, защото предвиждали възможност от такава нужда и имали предварителни проучвания как да действат.

Възпроизвеждането на вируса ще помогне той да бъде засичан докато хората, които го пренасят още не показват симптоми на заболяване, а също така ще помогне за тестването на ефективността на препарати против него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари