Бронзовата фигура на Левски вече се извисява в Парка на възрожденците в Русе

0
Височината на самата фигура е 3 метра, а постаментът е 1,20 м. Лицето на Апостола гледа в посока към Пантеона на възрожденците, където лежат костите на много наши национални герои
Височината на самата фигура е 3 метра, а постаментът е 1,20 м. Лицето на Апостола гледа в посока към Пантеона на възрожденците, където лежат костите на много наши национални герои Снимка: Монитор

Официалната церемония по откриването на паметника е утре

Днес бронзовата фигура на Левски беше монтирана на постамента, а работници бързат да приключат с довършителните дейности в околното пространство, за да е готово всичко за утрешната официална церемония по откриване на монумента, пише Монитор. Събитието ще започне в 17,00 часа, а час и половина по-късно ще бъдат наградени дарителите.

Събитието е дългоочаквано за русенци. Решението градът да има паметник на Апостола бе взето още през 2014 г., като намеренията бяха до края на 2016 г. идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 г. бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три поректа да ги доразвият. И след корекциите нито един от вариантите не получи одобрение.

Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс. В началото на декември 2018 г. бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. След това започна дарителска кампания за събирането на 120 хиляди лева, необходими за издигане на монумента. Министерството на отбраната дари употребени при учения в армията гилзи, които да се претопят и използват за отливането на фигурата. Първата копка бе направена на 18 февруари т.г. Паметникът трябваше да е готов на 18 юли - на годишнината от рождението на Апостола, но кризата с коронавируса и обилните дъждове през юни забавиха строителните работи.

Височината на самата фигура е 3 метра, а постаментът е 1,20 м. Лицето на Апостола гледа в посока към Пантеона на възрожденците, където лежат костите на много наши национални герои.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари