Британски полицаи споделят в социалните мрежи кадри от полицейски камери

0
В някои случаи полицаите си разпращали снимки на гол човек
В някои случаи полицаите си разпращали снимки на гол човек

В някои случаи полицаите си разпращали снимки на гол човек

Полицейски служители в Англия и Уелс изключват камерите, закачени за униформите им, и изтриват или разпространяват съдържанието в "Уотсап", става ясно от разследване на Би Би Си.

Телевизията съобщи, че са регистрирани повече от 150 случая на злоупотреба с камерите, закачени на телата им. Разследването е открило няколко сериозни случая, при които става дума за седем полицаи, които разпространяват кадрите с приятели или колеги на живо или онлайн чрез социални медии.

При други случаи има снимки на гол човек, разпращани между полицаите, а камерите били използвани, за да записват разговори. Има информация и за изгубени кадри, изтрито съдържание, видеозаписи, които не са отбелязани като доказателства, или полицаи, които изключват камерите по време на инциденти и не биват наказани за това, предаде БТА.

Ръководителят на националния съвет на полицейските началници за видеозаписи, направени от камери на униформите, Джим Колуел каза пред Би Би Си, че тези случаи "са в основата на това, което подкопава доверието в полицията". "Използването на технологии от полицията, включително видеокамери, носени на тялото, трябва да бъде законно и оправдано", заяви министерството на вътрешните работи.

Кметът на Лондон Садик Хан наскоро състави Лондонския полицейски съвет, който да му помогне да "контролира полицията" след препоръка от прегледа на културата и стандартите на столичната полиция, извършен от баронеса Луиз Кейси. Тя заяви пред Би Би Си, че полицейските сили имат неправилно отношение към камерите.

"Има твърде много скрити неща, които се случват и които ние не виждаме", каза тя. "Колкото по-скоро (полицаите) се замислят, че това е инструмент, който би им помогнал да изградят доверие, толкова по-скоро ще постигнат нещо - вместо да го крият", подчерта Кейси.

По-рано този месец високопоставен полицейски служител в Ирландия заяви, че камерите, носени на тялото, имат потенциала да преструктурират полицейската дейност в страната, като оперативният пилотен проект ще започне в средата на следващата година, а плановете са устройствата да бъдат въведени през 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари