Божидар Божанов: Ще проведем извънреден съвет по киберсигурност

0
На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции
На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции Видео: NOVA

Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции

Това обяви в ефира на „Здравей, България" по NOVA самият Божанов. По думите му кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна. 

„В „Български пощи” нивото на киберсигурност е отчайващо.  Причините са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството”, коментира министърът на електронното управление.

Според него не е ясно дали при атаката срещу „Български пощи" става въпрос за руска атака.

„Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои руски хакер или обратното руско IP , а зад него да е севернокорейски хакер”, обясни Божанов. И допълни, че още няколко институции са били обект на хакерска атака.

„Държавна агенция за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното управление нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари