Божидар Божанов: Пощите вероятно не са имали активна антивирусна програма

0
Почти всичките им дейности и услуги са възстановени и софтуерът им е по-защитен, уточни министърът
Почти всичките им дейности и услуги са възстановени и софтуерът им е по-защитен, уточни министърът Снимка: bTV

Има съмнения, че Пощите не са имали активна антивирусна програма.

Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV министърът на електронното управление Божидар Божанов по повод кибератаката, която блокира работата на „Български пощи“ за седмици.

Почти всичките им дейности и услуги са възстановени и софтуерът им е по-защитен, уточни министърът.

Относно хакерската атака срещу сайта на Министерството на образованието и науката (МОН) той обясни, че тя е имала за цел да срине сайта, но е била неуспешна. Не е имало опит да се теглят данни.

"МОН е едно от министерствата с доста високо ниво на сигурност", подчерта Божанов.

Министерството на електронното управление подпомага и организацията на планираната отстъпка от 25 ст. до 50 литра гориво за физическите лица месечно. Тя е част от антикризисните мерки на правителството.

„Финалният вариант е, че трябва да бъдат надградени софтуерите на бензиностанциите, с които да докладват директно на НАП данните. За ползване на отстъпката ще трябва да се представи талон на автомобила. От него става ясно, че е колата е лична, а не на фирма“, обясни министърът. По думите му софтуерът може да е готов да 1 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари