Боян Иванов: Трябва да върнем публиката обратно в театъра

0
Основната ни задача през новия творчески сезон е да привлечем повече публика в Русенския театър
Основната ни задача през новия творчески сезон е да привлечем повече публика в Русенския театър Снимка: БТА

Основната ни задача през новия творчески сезон е да привлечем повече публика в Русенския театър

За целта ще имаме нови инициативи и премиери, каза в интервю за БТА директорът на културния институт в крайдунавския град Боян Иванов, който е на поста от повече от година.

"Основният план през първата ми година като директор беше да сменим посоката на Русенския театър, да променим имиджа му. Виждам вече сериозни резултати и чувам добри отзиви от колеги", обясни Иванов.

По думите му постоянната публика на културния институт е около 6000-7000 души.

"Това е много малко за град като Русе. Ние трябва да върнем публиката обратно в театъра. Една от инициативите за привличането на повече зрители в театралния салон е "Русе говори за театъра". От една страна искаме да популяризираме актьорите, а от друга - да отворим театъра към по-голям кръг от хора", каза Иванов.

Планирани са и турнета по малките населени места в областта.

"Отправили сме поглед към театралните награди "Икар". Надявам се, че ще се представим и на фестивали в страната, а през ноември тази година имаме покана за участие в международен фестивал в Египет", каза директорът на културния институт.

Премиери през новия творчески сезон

Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие новия творчески сезон с премиерата на "Крали Марко – последната балканска легенда" на 13 септември тази година. Режисьор на спектакъла е Анастасия Събева. Постановката е по пиесата на Владимир Левчев "Марко от Прилеп".

"Това е съвременна пиеса, която по много интересен начин и доста нетрадиционно на фона на съвременната българска драматургия се занимава с това как историческата личност се разминава с мита. Представлението е сложно като жанр. То преминава много убедително и през историята, и през митовете, и през иронията, както и през сериозното. То е игрово и забавно, но в същото време има политически аналогии, които няма как да не бъдат разпознати", обясни Иванов.

По думите му пиесата повдига много въпроси - какво всъщност остава след хората и от какво хората имат нужда.

В спектакъла участват новите попълнения от актьори в русенската трупа. Има и няколко гост-актьори.

"За мен е важно през този сезон да имаме в репертоара много нови лица. Ще се опитам във всяко представление русенци да видят нови хора. Без да е задължително да обслужваме системата на звездите, искаме да предложим на публиката много добри актьори, макар и все още непознати. Така в главните роли в "Крали Марко – последната балканска легенда" ще бъдат младите Тодор Лазаров, Ивана Керанова и Дона Вълова. Гост-актьори ще бъдат артисти от Държавния куклен театър в Русе", каза Иванов.

Повече млади актьори влизат в трупата на Русенския театър

Директорът на културния институт обясни, че подмладява трупата на Русенския театър.

"Подмладяваме трупата. Покрай новите млади актьори тонусът на цялата трупа се вдигна. Предстои ни наесен да направим нов кастинг за още двама млади актьори - момче и момиче", каза Иванов.

Той съобщи, че през октомври тази година ще бъде премиерата на "Странна случка с куче през нощта".

"Това е проект, за който, когато дойдох в началото като директор, веднага кандидатствахме за субсидия към национален фонд "Култура", за да можем да го осъществим технически и да набавим технически актив за театъра, който да си остане при нас. Това е драматизация по едноименния роман на Марк Хадън. Историята е изключително интересна и вълнуваща. Имаме правата, за да я реализираме в Русенския театър. Много колеги искаха в България да се занимават с този текст и се радвам, че първата постановка в България ще е в Русе", каза Боян Иванов.

Той посочи, че това е история, която показва света през очите на младеж с аутизъм и отношението на света към момчето.

Друга премиера ще бъде "Куцльото от забутания остров" от Мартин Макдона. Режисьор е проф. Пламен Марков. В спектакъла ще участва и актьорът Мариан Бачев. Премиерата ще се състои през януари догодина.

Тогава и щатният режисьор в Русенския театър Ивайло Ненов ще постави "Духът на поета" - от Стефан Цанев.

"Това е заглавие, което също много искам да имаме в репертоара, защото е много добър текст", каза Иванов.

Финансовото състояние на театъра е много добро

По думите му финансовото състояние на театъра е много добро.

"Пожелателно за идната година, и сме го обсъждали с много театрални директори, е да повдигнем въпроса за промяна в системата на финансиране на театрите у нас", каза Боян Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ×××
    Поне репертоара си подберете добре.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари