Борисов: Трябва да помогнем на Йордания за имигрантите

0
Българският премиер отбеляза, че над 1,2 милиона имигранти се намират на територията на Йордания
Българският премиер отбеляза, че над 1,2 милиона имигранти се намират на територията на Йордания

„Йордания е една от държавите, които водят балансирана политика и неслучайно външните ни министерства имат сходни позиции по важните въпроси“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с премиера на Йордания Омар Раззаз.

Борисов отбеляза, че над 1,2 милиона имигранти се намират на територията на Йордания и добави, че ще повдигне този въпрос по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Ние сме длъжни да подпомогнем Йордания в тази изключителна тежест, която е поела“, заяви българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

Той подчерта потенциала за развитие на сътрудничеството между България и Йордания в редица сфери като образованието, иновациите, високите технологии, сигурността, опазването на исторически и културни ценности.

България проведе прекрасно председателство на Съвета на ЕС“, отбеляза премиерът Борисов и добави, че може да се обсъди и възможността за домакинство на страната ни по процеса „Акаба“.

Процесът „Акаба“ е иницииран от краля на Йордания Абдулла II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Борисов изтъкна и значението на сътрудничеството на бизнеса от България и Йордания.

Българският премиер благодари за гостоприемството и изрази очакване премиерът Омар Раззаз и крал Абдулла II бин ал-Хусейн да посетят скоро България, в съчетание с междуправителствено заседание.

България се ползва с много висок авторитет в Европа“, каза от своя страна йорданският министър-председател Омар Раззаз.

Според него двете страни е важно да координират действията си, особено по отношение на външната политика. Премиерът на Йордания изтъкна възможностите за развитие на икономическите връзки между двете страни. Той посочи, че България е образец и пример в рамките на Европа от гледна точка на високотехнологични производства.

Омар Раззаз отбеляза интереса на Йордания да увеличи търговията с България и свързаността на двете икономики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари