Борисов прехвърли на КПКОНПИ въпроса за конфликт на интереси при Горанов

0
Правителственият пресцентър изпрати отговор на въпроса, зададен от Биволъ до премиера Борисов
Правителственият пресцентър изпрати отговор на въпроса, зададен от Биволъ до премиера Борисов Снимка: Канал 3

Правителственият пресцентър изпрати отговор на въпроса, зададен от Биволъ до премиера Борисов. Въпросът ни гласи следното:

Считате ли, че в случая с безплатното жилище за министър Горанов е налице конфликт на интереси с оглед на факта, че Христо Сариев – син на г-н и г-жа Сариеви, които са предоставили жилището на г-н Горанов, е постъпил на работа в Министерството на финансите по времето, когато Горанов е бил министър и е обитавал жилището?

Припомняме, че Иван Сариев се явява кръстник на Владислав Горанов и му предоставя безплатно апартамент от 181 кв. м. Апартаментът е придобит от съпругата на Сариев и тя е платила за него 382 560 лв. – разкри Биволъ. Горанов живее там от 2012 г., но не е декларирал облагата до тази година.

Биволъ разкри също, че през 2015 г. синът на Иван Сариев е постъпил на работа в Министерството на финансите и е участвал в комисия за избор на изпълнител на обществена поръчка.

Отговорът на пресслужбата на правителството гласи следното:

Във връзка със зададения от Вас въпрос относно жилището на министъра на финансите Владислав Горанов Ви информираме, че:

В Министерството на финансите работят близо 600 служители. Дали е налице конфликт на интереси, може да провери компетентната за това Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която вече е сезирана.

В допълнение, предоставяме на Вашето внимание справка от Министерство на финансите за длъжността, заемана от Христо Сариев:

Христо Сариев е работил в Министерство на финансите като младши експерт в дирекция „Икономическа и финансова политика“, отдел „Институционално-правен“ от 09.02.2015 г. до 27.12.2015 г. вкл.

Основните функции на дирекция „Икономическа и финансова политика“ включват осигуряване на аналитична подкрепа и координация на политиките и ефективното представяне на Министерството на финансите и органите на изпълнителната власт по икономическите и финансовите въпроси в рамките на Европейския съюз, както и разработване и усъвършенстване на макроикономически модели за прогнозиране и анализ на алтернативни сценарии и анализ на дългосрочното равновесие и за оценка на въздействието от изпълнението на национални и европейски стратегически документи.

Отдел „Институционално-правен“ е осъществявал дейности по успешно представяне на българските позиции в рамките на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), както и по навременно и точно отчитане на пътни разходи от делегати на Република България за участие в заседанията на работните органи към Съвета на Европейския съюз.

Преките задължения на заеманата от Христо Сариев длъжност са включвали подпомагане на:

– дейностите, свързани с разработването, съгласуването и успешното представяне на българските позиции в рамките на ЕКОФИН;

– координацията на работата на работните групи към Съвета по Европейските въпроси към Министерския съвет, за които водещо ведомство е Министерството на финансите;

– дейностите, свързани с отчитане и възстановяване на пътните разходи за участието на служители от българската администрация в заседанията на работните органи на Съвета на Европейския съюз.

Видно от горното Христо Сариев не е бил служител в звеното за обществени поръчки в Министерството на финансите, но в изпълнение на вътрешните правила за планиране, организиране и провеждане на обществени поръчки в министерството, е участвал като представител на дирекцията, имаща отношение към предмета на поръчката, в комисия за разглеждане, оценка и класиране на постъпили предложения по процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публична покана с предмет: „Актуализация и надграждане на мултифункционален инструмент за моделиране СИБИЛА“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари