Борисов обмислял да си тръгне, но няма. Кабинетът разпредели стотици милиони

0
Оставка от премиера и днес не дойде, въпреки едномесечните протести, но за сметка на това кабинетът продължава с щедрите финансови подаръци, въпреки непрекъснатите изявления на премиера, че идва тежка криза
Оставка от премиера и днес не дойде, въпреки едномесечните протести, но за сметка на това кабинетът продължава с щедрите финансови подаръци, въпреки непрекъснатите изявления на премиера, че идва тежка криза Снимка: БГНЕС

Искам да подам оставка, ама нямам желание. Така прозвуча посланието на премиера Борисов към близо 4 хил активисти на ГЕРБ от цялата страна, които днес се събраха в двора на "София тех парк"

За събитието се разбра публично вечера и то бе обвито до голяма степен в мъгла, пише Капитал. Веднага се появиха и спекулации, че след месец на протести Борисов най-после ще обяви оставка. Още повече, че сутринта дойде новината за оттеглянето на медийния съветник на премиера и шеф правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. Бе оповестено, че тя ще подготвя ГЕРБ за избори.

Новина обаче нямаше. Борисов заяви, че обмисля "всякакви варианти", вкл. да си тръгне, защото, "един ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат", но не можел да каже нищо, преди да разговаря с коалиционните партньори и да осигурят стабилността. В същото време описа какви апокалиптични неща ще се случат на държавата, ако правителството си тръгне. От думите му всъщност стана ясно, че предпочита по-скоро да се оттегли в отпуска, като кабинетът и парламентът продължат да работят, въпреки че "не ме е страх от служебно правителство".

Борисов не пропусна и да атакува президента, като опита да му прехвърли и отговорността за избора на главен прокурор, защото "не моят подпис стои под указа за Гешев, а на Радев". Дръпна и дежурната си реч, в която не пропусна да избори обичайните "успехи" на управлението му по конспекта - магистралите, метрото, "суперкомпютъра" и т.н, дори борбата с пандемията, въпреки че към момента страната ни е сред лидерите по ръст на заразата в Европа.

Събранието бе съпроводено и от недопустима агресия спрямо журналист. Момчета, част от които с баджове на ГЕРБ, обиждаха и блъскаха журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова, като на няколко пъти взимаха и захвърляха телефона, с който тя снимаше събитието. Преди това физически сблъсъци е имало и между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството, които опитаха да стигнат до събитието на ГЕРБ. По-късно в декларация партията се разграничи от нападателите, като ги нарече "платени провокатори", и се оправда, че охраната на сбирката е била осигурена от "София тех парк".

Междувременно кабинетът продължава да изпразва бюджета със стотици милиони

Оставка от премиера и днес не дойде, въпреки едномесечните протести, но за сметка на това кабинетът продължава с щедрите финансови подаръци, въпреки непрекъснатите изявления на премиера, че идва тежка криза. На заседанието днес бяха осигурени над 60 млн. лв. за обявеното вече до 30% увеличение на заплатите в 28 държавни структури, въпреки че наредбата за това още не е влязла в сила.

Тази сума е само за 5 министерства, като най-много са парите за МВР - допълнителни 29 млн. лв. Отделно 22.4 млн. лв. са средствата за увеличение на заплатите в НАП и "Митниците", но те ще са за сметка на вътрешно преструктуриране на бюджета на Министерство на финансите. Средства са осигурени и за още 5 министерства, но не посочен размерът им. В министерство на правосъдието освен повишение на заплатите с 30% за надзирателите в затворите и служителите на дирекция "Охрана" е завишена четворно почасовата ставка за нощния труд - от 25 ст. на 1 лв. На фона на критиките, че в отминалите месеци много малка част от предвидената помощ е стигнала до бизнеса, кабинетът се активизира и в тази посока. Днес бяха отпуснати пари на няколко ведомства, с които да се подпомогне бизнесът заради коронакризата. Така земеделското ведомство получи обещаните вчера 30.5 млн лв - за помощи на земеделци по схемата de minimis; 122 млн. лв. са за социалното ведомство - за личните асистенти, след като наскоро социалният министър Сачева се оплака, че парите свършват, защото Законът за личната помощ бил приет под натиска на протеста на майките и не са предвидени достатъчно средства в бюджета.

Министерство на икономиката получи още 7.5 млн. лв. за подпомагане на 56 дружества, изпълняващи инвестиционни проекти на обща стойност 727 млн. лв. Около 9.6 млн лв пък са осигурени и за държавните и общински болници по линия на коронавируса. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари