Борисов обеща военновъздушно училище за 6 май

0
По думите на премиера тази година ще се дадат милиарди за Военно-въздушните сили
По думите на премиера тази година ще се дадат милиарди за Военно-въздушните сили

Да сме живи и здрави да кажем на 6 май, че сме възстановили венновъздушното училище.

Това заяви в словото си днес пред личния състав на ВВУБ "Георги Бенковски" и факултет "Авиационен" към НВУ премиерът Бойко Борисов, което предизвика бурни аплодисменти на присъстващите курсанти и специалисти, както и на представителите на висшето командване на Българската армия.

Министър председателят първо припомни времето в далечната 2002 г. когато са обединявали военните училища, с коментара "не знам по какъв принцип". Той допълни, че през периода цивилните университети увеличават броя си, а военните училища - намаляват. Премиерът каза, че е бил няколко пъти във Военноморското училище, където е видял страхотен екип, иновации, тренажори, като учебното заведение е на печалба в дейността си, обучава и чужденци.

По думите на Борисов тази година ще се дадат милиарди за Военно-въздушните сили и няма да има логика да се дадат толкова пари за самолети, ако наземният състав, пилотите, поддръжката, не са подготвени за тях. Първо това е много сложна професия, всяка грешка се наказва фатално, подчерта Борисов. Той посочи, че един хеликоптер е 50 милиона, един самолет е 100, но премиерът отбеляза, че човешкият живот е на първо място. Борисов поясни конкретния законов път за възстановяването на Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" - Военното министерство изпраща до Агенцията по акредитацията писмо и справка, а образователният министър подкрепя от 1 до 6 месеца. Надявам се в кратки срокове, каза Борисов и добави, че ще последва решение на МС.

Това трябва да стане около 20-25 април максимум. Премиерът накрая допълни, че училището в Долна Митрополия трябва да подготвя и кадри за авиокомпании и така ще печели средства.

Борисов използва случая, да съобщи, че този месец ще бъдат направени няколко копки за автомагистрала "Хемус", която ще преминава близо до Плевен.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари