Борисов наклепа служебния кабинет и пред международни наблюдатели

0
Вождът се жалвал как „всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ“
Вождът се жалвал как „всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ“

Вождът се жалвал как „всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ

В централата на партията на ГЕРБ, където в разгара на предизборната кампания виждаме както разни нови и стари гербаджии, така и висши гости от чужбина /бел. ред. – премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев/, експремиерът Бойко Борисов привикал и Мисията за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в България на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Пред тях се жалвал за работата на служебното правителство. Неотлъчно до него, разбира се, са Томи Дончев и Дани Митов.

На закрита за медиите среща Борисов се е оплакал от служебното правителство, което по думите му се държало „като предизборен щаб на президента Румен Радев“. Лидерът на гербаджиите се жалвал как „всеки ден пускат нови и нови внушения и фалшификати, насочени единствено към ГЕРБ“.

Пред делегацията от ОССЕ експремиерът отново е изразил изрази опасенията на ГЕРБ, че проблемите с машинното гласуване биха станали повод за касиране на изборите. Страхувал се и „от неяснотата с доставката на допълнителните машини за гласуване, които според всички експерти са ключово условие за нормалното протичане на изборния ден“. Пред ръководителят на мисията Тана де Зулуета Борисов повторил тезата, че ако не бъде спазен Изборния кодекс, който задължава гласуването да се проведе изцяло машинно, това би дало основание за оспорване на резултата от изборите.

Накрая Борисов не пропуснал да изтъкне „успешната организация на изборите за 45-ото Народно събрание“, която по думите му била отчетена в доклада на мисията от международни наблюдатели на ОССЕ.

Затова питам - кое наложи всички тези революции в изборния закон и чистките в администрацията след безпристрастната оценка на международните експерти“, твърди още експремиерът.

Мисията от 28 експерти и 200 наблюдатели за парламентарните избори на 11 юли на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа пристигна в България на 14 юни. Основната ѝ задача е да направи оценка на изборите за тяхното съответствие с ангажиментите на ОССЕ и други международни задължения и стандарти, както и с националното законодателство. Те също така ще оценят как са били взети предвид предишните препоръки, свързани с изборите на Бюрото за демократични институции и човешки права към организацията.

За изборите на 4 април наблюдателите от ОССЕ наистина отчетоха прозрачен и като цяло добре организиран изборен процес. Те обаче отбелязаха, че предизборно направените разходи и използването на административни ресурси в хода на кампанията са дали значителна преднина на управляващите. В хода на предизборната кампания бяха раздадени близо 420 млн. лв. допълнителни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари