Борислав Сарафов възложи проверка на забавените дела

0
До 30 септември 2023 ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за неприключилите досъдебните производства
До 30 септември 2023 ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за неприключилите досъдебните производства Снимка: БГНЕС

До 30 септември 2023 ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за неприключилите досъдебните производства

С цел насърчаване на приключването на досъдебни производства, от чието образуване е изминал значителен срок, без те да са решени по същество, изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване, съобщиха от прокуратурата.

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела:

  • неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година;
  • неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години;
  • неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем;
  • спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми.

Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

До 30 септември 2023 г. ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок. Докладите следва да съдържат и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество. Административните ръководители трябва да представят анализи на приложените основания за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари