Борислав Българинов запали третата свещ на Ханука в Русе

2

Отбелязваме един от най-светлите празници в еврейския календар – Ханука

Днес областният управител на Русе Борислав Българинов запали третата свещ в ханукията в местния културен център „Шалом“. „Пожелавам ви вяра, мъдрост и силна воля, с които да продължите да съграждате по-справедливото, по-успешното и по-доброто бъдеще на света, в който живеем всички ние! Сигурен съм, че чудото на светлината ще ни даде надежда и смелост за постигането на всяка цел, посветена на единството и просперитета! Бъдете здрави и щастливи! Отстоявайте принципите на честта и достойнството и не спирайте да допринасяте за развитието на гражданското общество!“, с тези думи Българинов се обърна към евреиската общност в региона, съобщиха от Областната администрация.

Той подари на Регионалната организация на евреите и специално изработен плакет на дървото на живота, символизиращо хармонията и силата. В юдаизма то е символ на пълноценния живот и не случайно стои в центъра на плодородната градина, засадена от Яхве.

За първи път в съвременната история на Русе бе оказана подобна чест на областен управител. Поканата към Българинов бе отправена лично от председателя на Регионалната организация на евреите „Шалом“ Панайот Тотев, като той също отправи специално поздравление към евреиската общност. „Пожелавам ви здраве, успехи и с помощта на светлината да преодолеем мрака.“, каза още той.

Празникът се чества в продължение на 8 дни и е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлината и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем. Тази година Ханука започна вечерта на 28 ноември и ще продължи до 6 декември. Първите две свещи в Русе бяха запалени през предходните два дни от Алберт Айзнер и Пламен Яков, които са членове на „Шалом“.

В действителност свещникът, посветен на празника, е с девет свещи, като последната е в центъра и само от нея е позволено да се взима огън за останалите.

Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни. Обичаят повелява още да се яде мазна и пържена храна, тъй като това се свързва с описаното чудо на маслиновото олио. Похапват се понички, картофените палачинки, наричани още „латкес“, а на децата се подаряват шоколадови парички.

Припомняме, че през последните години Областната управа в Русе и Регионалната организация на евреите „Шалом“ съвместно с културни институции от региона реализираха множество събития, посветени на общото минало на двата народа. Проведоха се редица изложби и беседи с жители на областта. Специално внимание бе отделено на спасяването на българските евреи, както и на приноса на евреиската общност към родната история. По инициатива на Българинов бе направена и информационна кампания по случай изграждането на уникалния по рода си в цял свят мемориал „Стената на българските праведници“, който беше открит през юни тази година в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“. Той е посветен на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВаШем“. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари