Борис Джонсън се впуска в битката за премиер на Великобритания

0
Бомбастичната оставка на Лиз Тръс поставя началото на светкавични избори за нов лидер на торите без очевиден кандидат
Бомбастичната оставка на Лиз Тръс поставя началото на светкавични избори за нов лидер на торите без очевиден кандидат

Бомбастичната оставка на Лиз Тръс поставя началото на светкавични избори за нов лидер на торите без очевиден кандидат

Борис Джонсън възнамерява да се бори за поста на ръководител на правителството на Великобритания след оставката на Лиз Тръс, пише „Таймс“, предаде Дарик Радио.

Опозореният бивш лидер обмисля да се завърне на No 10 в изборите за лидер, които ще продължат само една седмица, съобщава вестникът.

Днешната бомбастична оставка на Лиз Тръс поставя началото на светкавични избори за нов лидер на торите без очевиден кандидат, който да поеме поста. Партията се стреми да избегне повторение на горчивата и продължителна 55-дневна надпревара през лятото, в която тя победи Риши Сунак. В тази надпревара и двете страни се впуснаха в ожесточена борба, главно по отношение на икономиката, което не помогна на партията в социологическите проучвания.

Тази сутрин Тръс прекара повече от час в разговори с председателя на Комитет 1922 сър Греъм Брейди, председателя на торите Джейк Бери и вицепремиера Тереза Кофи. След това, обявявайки оставката си след само 44 дни, тя разкри, че са се договорили за съкратена предизборна кампания с продължителност една седмица.

Сър Греъм заяви пред репортери, че иска да я проведе, включително евентуално гласуване на 160 000 партийни членове, преди канцлерът Джереми Хънт да направи фискална декларация за разходите на 31 октомври. Запитан дали верните членове на партията ще бъдат включени в процеса, той отговори на репортерите: "Е, това е очакването“.

Сред предполагаемите кандидати за поста са бившият канцлер Сунак, лидерът на общините Пени Мордаунт, канцлерът Джереми Хънт и министърът на отбраната Бен Уолъс.

Основната пречка остава липсата на консенсус относно това кой трябва да поеме поста и какъв трябва да бъде процесът, като няма голям апетит за продължително състезание. Има признаци, че линиите на лидерската битка вече се очертават, като бившият министър Криспин Блънт открито призова Джереми Хънт да получи ключовете от No10.

Надин Дорис предупреди, че единственият човек, който би могъл да се завърне, е Борис Джонсън. Други депутати искат Риши Сунак или Пени Мордаунт да поемат поста.

Комитетът 1922 би могъл да поиска от кандидатите да се съгласят, че ще се оттеглят, ако не заемат водеща позиция, когато изборът бъде сведен до последните двама. Така ще се избегне необходимостта от второ гласуване на всички членове на партията.

Неотдавна Лиз Тръс се извини заради сътресенията във Великобритания, причинени от икономическата политика. "Искам да поема отговорност и да се извиня за грешките, които бяха направени", каза Тръс в интервю за Би Би Си.

Огромните данъчни облекчения, обявени от нейното правителство, чието финансиране остава неясно, доведоха до спад на британския паунд и покачването на лихвените проценти.

Правителството е отишло „много бързо твърде далеч“, призна 47-годишният министър-председател.

Тръс бе принудена да уволни своя финансов министър Куаси Квартенг, като постави на негово място Джереми Хънт. С него икономическата политика се преобърна на 180-градуса, като не остана почти нищо от основните обещания на Тръс.

Едва няколко седмици след встъпването си в длъжност Тръс бе подложена на огромен натиск в партията. Водещи тори публично я призоваваха за оставка. Дискусията за евентуални наследници или нови избори се засили.

Като възможни наследници бяха споменати бившият министър на финансите Риши Сунак и лидерът на парламентарната група на торите Пени Мордаунт, която победи Тръс в надпреварата за президент на торите през лятото. Има дори спекулации, че премиерът Борис Джонсън, който беше свален в началото на юли, ще се върне.

Лиз Тръс наследи Борис Джонсън на поста министър-председател на 6 септември, след като победи Риши Сунак в конкурса за лидер на Консервативната партия и се срещна с кралицата в Балморал.

Макар че правилата на Консервативната партия предотвратяват подаване на оставка през първите 12 месеца от мандата на новия лидер, беше съобщено, че значителен брой депутати са писали до сър Греъм Брейди, председател на Комитет 1922, за да дадат ясно да се разбере, че са загубили доверие в премиера.

В понеделник новият канцлер Джереми Хънт обяви, че правителството ще съкрати гаранцията за цените на енергията до шест месеца от обещаните преди това две години и ще се откаже от планираното намаление на основната ставка на данъка върху доходите с 1 пенс. Съобщението беше широко възприето като пълен преврат в икономическата програма на г-жа Тръс, която е в основата на нейната кандидатура за лидерския пост.

След изявлението на Хънт официалният говорител на министър-председателя отказа да отрече, че Тръс е на път да подаде оставка, като вместо това заяви, че тя "работи в много тясно сътрудничество" с новия канцлер.

В злополучния 24-часов период в сряда Суела Брейвърман се нахвърли върху "бурното" премиерство на Тръс, като подаде оставка като вътрешен министър. Напускането на Брейвърман беше второто сред четирите големи държавни служби в рамките на първите шест седмици на Тръс на поста.

Джеръми Хънт мигновено заяви, че се изключва от надпреварата за премиер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари