Бомба порази петролен танкер край бреговете на Оман

0
Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран
Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран Снимка: IRANIAN STUDENTS’ NEWS AGENCY/ASSOCIATED PRESS / архив

Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран

Петролен танкер, свързван с израелски милиардер, е бил ударен край бреговете на Оман от дрон с бомба.

Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран край бреговете на Оман, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на базиран в Близкия изток служител по отбраната, пожелал да остане анонимен, предава БТА.

Британската военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването „Юнайтед кингдом марин трейд оперейшънс“ каза за АП, че „знае за инцидента и в момента той се разследва“.

Служителят идентифицира нападнатия морски съд като „Пасифик зъркон“ – плаващ под либерийски флаг петролен танкер. Той е под управлението на базираната в Сингапур „Източнотихоокеанска корабна компания“, собственост израелския милиардер Идан Офер.

Въпреки че никой не е поел отговорност след нападението, подозрението веднага падна върху Иран, посочва АП. Техеран и Израел са въвлечени в дългогодишна война в сянка в Близкия изток и срещу свързвани с Израел плавателни съдове в региона се извършват атаки с дронове.

Междувременно Пети американски флот съобщи, че знае за инцидента в Оманския залив с търговски морски съд, каза за Ройтерс командирът му Тимъти Хокинс.

През 2019 г. САЩ обвиниха Иран за поредица от нападения край бреговете на Обединените арабски емирства. Оттогава Техеран започна да засилва ядрената си програма след едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка между Техеран и световните сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари