Болница иска 60 лева за преглед на дете в спешен кабинет

1
Защо дете със силни болки не е прегледано преди майката да плати?
Защо дете със силни болки не е прегледано преди майката да плати? Видео: bTV

Пациентите са получавали бележка с такса, която трябва да заплатят

60 лева за преглед в спешен кабинет. За това сигнализира жена, която завела дъщеря си в столичната болница ИСУЛ със силни болки и възпаление на ухото. Защо детето не е прегледано преди родителите да платят провери bTV.

Дойдохме в спешен кабинет. Това се случва вечерта в 20:00 ч. Когато дойдохме, имаше около 20 човека, които чакаха. Беше половина на половина – деца и възрастни. Всички чакаха пред кабинета за спешна помощ „Уши нос и гърло“. Три часа сме чакали. Около 22:30 ч. минахме прегледа“, разказа Рени Иванова, майка на детето.

По думите ѝ на пациентите са раздадени декларации, в които са упоменати спешни случаи. След прегледа всеки е излизал с документ, в който е имало такса от 60 лева.

Попитах как се определя спешността на прегледа, когато влязох. Казаха, че лекарят преценява. Пет минути бяхме на преглед. Дадоха ми бележката с тази такса за заплащане. Реших, че нещо трябва да подпиша за диагнозата. Казаха ми, че е бележка за такса, дадоха ми рецептата и излязохме“, каза още Рени Иванова.

По думите ѝ пред кабинета е имало деца в недобро състояние, които са чакали с часове.

Децата бяха с болки, плачеха. Една от майките отиде и моли да вземат детето ѝ, защото е с висока температура, но казаха, че всичко е по реда си“.

Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. Това е един стар наболял проблем за спешния ушен кабинет. Това е единствения спешен кабинет в София. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, каза д-р Петър Герзилов, зам.-директор на болница ИСУЛ.

От болницата обясниха дългото чакане пред кабинета с голямата натовареност.

Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Заповядайте една събота по обед. За един час се записват над 20-30 човека. Физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час. Затова се получават опашки и дълго време за изчакване“, каза д-р Кирил Пеев, лекар в клиника по УНГ болести.

По думите на Рени Иванова трябва да се назначат повече лекари и децата да се преглеждат на едно място, а възрастните на друго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    8
    ×××
    АМИ ВЪПРОСНАТА ГОСПОЖА РЕНИ ДА НАМЕРИ ЛЕКАРИ И ДА ГИ НАЗНАЧАТ.ТЕ,ЗА ДА ГИ НАЗНАЧАТ,ТРЯБВА ДА ГИ ИМА.А ГИ НЯМА,ЗАЩОТО МАСОВО ЗАМИНАХА И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАМИНАВАТ ТАМ,КЪДЕТО ГИ ЦЕНЯТ И УВАЖАВАТ ТРУДА ИМ,НЕ САМО ФИНАНСОВО.ТАМ,КЪДЕТО НЕ ГИ БИЯТ,И НЕ СМЯТАТ,ЧЕ СА ДЛЪЖНИ НА ВСИЧКИ.ТЕЗИ,КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА,ВСЪЩНОСТ ЯВНО НЕ СА Я ЧЕЛИ.И ДА ПОПИТАМ ВСЕКИ,ГОТОВ ДА ОБВИНЯВА ЛЕКАРИ И СЕСТРИ,НЕГОВИТЕ КОЛЕГИ И ТОЙ САМИЯТ ПЕРФЕКТНИ ЛИ СА НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА,И СИСТЕМАТА,В КОЯТО РАБОТИ ДАЛИ Е ПО-ДОБРА ОТ ТАЗИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
  • 4
    7
    до 4 (и 5)
    Не видях никъде някой да предлага лекарите да работят без пари. Или според вас Лекарят в спешния кабинет работи там на частна практика и не взема заплата от държавния бюджет и здравната каса?
  • 2
    6
    До онзи предния
    успя да ме размееш!!!!-кой лекар работи без пари?-просто едно име дай да видим кой от тях не е търговец???
  • -2
    5
    До онзи предния
    Здравната система, както и всички други трябва да се изградят отначало. Всичко е сбъркано. Рестарт. Как според вас, който сте го написал, лекарите да работят за без пари. Обяснете ми, моля. Вие на работа без заплата ли работите? Я се дръжте по - сериозно!
  • 0
    4
    до 2
    Всъщност, преди време от любопитство взех та прочетох хипократовата клетва. И там никъде не пише, че лекарят трябва да работи без пари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари