Болнични директори се сърдят, че заплатите им се обсъждат от обществото

0
Защо не се пише за заплатите на банки, ВиК, депутати и други, пита д-р Красимир Иванов
Защо не се пише за заплатите на банки, ВиК, депутати и други, пита д-р Красимир Иванов Снимка: БГНЕС

Защо не се пише за заплатите на банки, ВиК, депутати и други, пита д-р Красимир Иванов

Асоциацията на университетските болници в България публикува странно отворено писмо, в което изразява недоволство от публичното обсъждане на заплатите на директорите на най-големите лечебни заведения в страната.

В писмото се критикува "периодичното спекулиране" с възнагражденията им, което се използвало за "настройване на една част от обществото срещу друга", като обръщат внимание, че заплатите им се изчисляват по формула, определена в Закона за публичните предприятия.

Това, което липсва в декларацията им, е обяснение на проблема, осветен от скандала в "Майчин дом" - а именно, че директорите съчетават договора си за управление с медицинска практика, която в някои случаи се оказва в пъти по-скъпоплатена, информира Булевард България.

В случая с проф. д-р Иван Костов от АГ болницата - сумата от месечните му приходи е стигнала до 68 000 лв. към май 2022 г., или почти 8 пъти повече от лимита според договора му за управление. За цялата 2022 г. той е декларирал малко над 285 000 лв. заплата, но допълнителните му доходи от медицинска дейност са над 400 000 лв.

Позицията на Асоциацията на университетските болници, подписана от проф. д-р Красимир Иванов (който е и бивш ректор на Медицински университет - Варна), се възмущава и от следното:

"Интересно защо не се пише за възнагражденията на членовете на органите за управление на контрол на банките, на ВиК дружествата, на електроразпределителните дружества, на строителните фирми, на депутатите, министрите и т.н.".

Въпросът, който поставят, звучи необяснимо на фона на добре известното задължение на управителите на болници да декларират публично имуществото си пред КПКОНПИ.

Ръководителите на болнични заведения - независимо дали са частни, държавни или общински - са длъжни да обявяват имотното си състояние всяка година, ако управляваните от тях дружества се финансират от бюджета на НЗОК и/или от държавния или общински бюджет.

Използването на публичен ресурс е естествено основание за висок обществен интерес - това важи за общо 50 типа висши публични длъжности, според Закона за противодействието на корупцията.

Същите имотни декларации подават и депутатите, и министрите, и ръководителите на регулатори (като НЗОК), и председателите на пратии, администрации, държавни медии и др. Съответно, всяка година тази информация се отразява във всички национални медии.

Какво е обяснението на директорите на болници?

По закон техните заплати се формират по сума от бални единици - членовете на Управителни съвети, които са овластени да ги представляват, например изчисляват заплатите си като сбор от точки, умножени със 150% от минималната работна заплата за България от предходния месец.

Сборът от бални единици се определя по 6 критерия: стойност на активите, средносписъчен брой на персонала, изменение на рентабилността на приходите, изменение на финансовия резултат, изменение на добавената стойност на един зает и състояние на задълженията на предприятието.

Колкото по-добро е финансовото състояние на болницата и колкото по-голяма е тя (като активи и персонал), толкова повече бални единици се добавят към формулата за заплатата на директора.

В случая с ръководителя на "Майчин дом" проф. Костов - договорът му за управление е предвидил, че заплатата му не може да бъде повече от 12-кратно умножение на минималната работна заплата за страната.

Критериите изглеждат релевантни и справедливи на хартия - но проблемът възниква заради факта, че директорът на "предприятието" болница не е само мениджър, а и практикуващ медик във властова позиция спрямо останалия персонал.

Проверката по случая с "Майчин дом" показва, че ръководителят ѝ прави прегледи, оперира, получава пари от платени услуги като "избор на екип" и отделно от това работи като лекар в частен център, въпреки съмненията за нарушение на трудовото законодателство с допълнителните безсрочни граждански договори към основния трудов договор и още по-проблематичните съмнения за конфликт на интереси.

По данни на "Капитал" - началните основни заплати за редови лекари в същата болница се оказват под минимума, договорен по колективния договор, а реалното им заплащане се формира с допълнително материално стимулиране, пари по клинични пътеки, избор на екип и платени услуги от пациентите.

Това отваря драстична "ножица" между основния персонал на болницата и нейното ръководство, което е обвинявано и в субективно "фаворизиране" на едни медици спрямо други.

Законът не забранява на директорите да упражняват и медицинската си дейност, и да получават заплащане за нея - но явно системата допуска изкривявания, които демотивират лекарите и създават недоволство при пациентите и гражданите.

Бившият здравен министър и директор на "Александровска" Костадин Ангелов допуска евентуални законови промени, които да въведат условие: директори да могат да осъществяват лечебна дейност в лечебното заведение и/или в дъщерните му дружества, но без право на възнаграждение за нея, за да няма конфликт на интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    6
    Няма значение
    НЗОК се закрива и Граждански Съд за пиявиците !!!
  • 8
    5
    Аз
    Нека и те да коментират нашите заплати, ние няма да се сърдим! Безсрамници.
  • 16
    4
    защото
    за да ми направят елементарно лечение ми дават час за след 2 месеца, но ако платя - може веднага. Защо тогава ми удържат осигуровки , като трябва да си платя / иначе до 2 месеца може да ми мине , ако не съм умрял/. Удържат ми , за да лапат докторите пари. Лапат от нас тъпаците и от Здравната каса и откъдето им падне. Рентгенолог / фотограф/ с джип за 100 хилки ?! Някои правят операции и т.н. , а някои явно откровено крадат. От нас !
  • 19
    3
    русенец
    Докторите скриха топката на митничарите, на служителите от правораздавателния бизнес и изобщо на всички! Колкото по темата, след като данъкоплатеца им дава средствата, то трябва заплатите им да са публични. А, също така трябва да има лекари зад решетките.
  • 23
    2
    Даяна
    Заглавието трябва да бъде - "крадци и измамници се сърдят, че кражбите им се обсъждат от обществото"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари