Болни от диабет трудно намират инсулин въпреки забраната за износа му

1
Фармацевти определиха положението като „кошмарно“
Фармацевти определиха положението като „кошмарно“

Фармацевти определиха положението като „кошмарно

Пациенти с диабет тип 1, за които инсулинът е жизненоважен, отново срещат трудности при намирането на лекарства в аптечната мрежа.

Граждани сигнализират за нови случаи на проблем със снабдяването на инжекционните разтвори Fiasp и Tresiba, предаде БГНЕС.

Агенцията припомня, че до края на месец февруари е в сила забраната за износ на инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар лекарства, както и антибиотиците, предназначени за системна употреба в детска възраст.

В една от големите вериги, чийто аптеки са разположени на 35 локации в София и в страната, определиха положението като „кошмарно“. Фармацевтите са принудени да заделят количество за пациенти, които всеки месец изпълняват рецептите си при тях, но понякога и това не е възможно заради недостиг на количества на склад.

Имаме голям проблем, търсим информация и от РЗИ“, казват аптекарите за инсулина Fiasp.

Според магистър-фармацевтът Светослав Крумов, председател на Контролната комисия на Български фармацевтичен съюз и практикуващ фармацевт, СЕСПА – специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, показва, че наличности от двата медикамента за диабетици тип 1 има.

Причините за възникналата ситуация според Крумов може да са много. „Задържат по складовете и чакат да падне забраната. Или конкретната аптека не е част от веригата производител – търговец на едро, тогава по-трудно аптеките стигат до достъп до тези продукти. Или им се предоставят неизпълними условия“, каза той пред БГНЕС.

Основният проблем е, че пациентите нямат достъп до медикаменти, заяви Крумов.

Председателят на Контролната комисия на Български фармацевтичен съюз припомни, че цените на лекарствените продукти в България са най-ниските на територията на ЕС, което увеличава броя на потенциалните приемници на забранените за износ към днешна дата медикаменти.

Не навсякъде, но инсулинът го има. Има затруднение“, каза още Крумов.

Решението, по думите му, и за което Българският фармацевтичен съюз настоява в последните месеци, е пациентът да има право да заявява в коя аптека иска да получи лекарство – там, където предоставят най-добрата услуга за него. От там нататък дистрибуторите да са длъжни да осигурят съответния медикамент до конкретната аптека.

Това решение по подобие на личния лекар – личен фармацевт, е единственото решение, което би имало някакъв смисъл“, категоричен е Светослав Крумов.

Така пациентът ще е застрахован, че ще намери в аптеката лекарството, за което е отишъл, а няма да се възпрепятства неговия достъп.

Фармацевтичният съюз комуникира настояването си към този етап с Министерство на здравеопазването, откъдето чакат новият министър, който ще замени Христо Хинков, да придвижи подобна законодателна промяна.

Разбира се трябва да има широко съгласие от производителите и дистрибуторите“, подчерта Крумов.

В заключение Крумов припомни, че Българският фармацевтичен съюз поддържа национален номер за продуктите на „Novo Nordisk”, където всеки инсулинозависим пациент може да получи информация къде да открие лекарството, от което има нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари