Бокова има 15 дни да се докаже!

0
Ако на 26 септември, понеделник, българският кандидат за надпреварата в най-авторитетната международна организация не успее да влезе в първата тройка отличници, са възможни два сценария
Ако на 26 септември, понеделник, българският кандидат за надпреварата в най-авторитетната международна организация не успее да влезе в първата тройка отличници, са възможни два сценария

Ирина Бокова има 15 дни да докаже, че е печелившият играч за ООН.

Ако на 26 септември, понеделник, българският кандидат за надпреварата в най-авторитетната международна организация не успее да влезе в първата тройка отличници, са възможни два сценария. Първият е самата тя да се оттегли. Вторият е България да предложи смяната й с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

На историческата дата 9 септември Ирина Бокова се класира пета в поредното гласуване. Още от началото на процедурата се прогнозираше, че този път първият пост в ООН ще отиде при жена от Източна Европа. Противниците на Бокова смятат, че шефката на ЮНЕСКО, която бе номинирана официално от правителството на ГЕРБ, се представя лошо. И напомнят, че Бойко Борисов сменя в движение непечелившите кандидатури - примерът е с Румяна Желева.

През 2009 г. тогавашната външна министърка се представи неубедително в Брюксел в битката за еврокомисар. Въпреки че Желева демонстрираше и внушаваше солидни контакти с Европейската народна партия и се представяше като лобист на Германия, а за Борисов беше важно да е в перфектни контакти с ЕНП и с Меркел, той оттегли социоложката след публичния й провал. Така изгря звездата на Кристалина Георгиева.

Източници от ГЕРБ бяха категорични вчера, че няма политика в евентуалната смяна на Бокова с Георгиева, а става дума действително за неубедително представяне. Лагерът около Ирина Бокова обаче е категоричен, че тя продължава да има много сериозни шансове за ООН. И петото място в петък пак доказвало, те тя е най-добрата сред жените кандидатки за поста. Оттам идват съмненията, че София умишлено е заблуждавана, че Бокова няма шанс. В сложните дипломатически маневри имат роля поне 4-ма български външни министри - трима бивши и един настоящ.

Докато на срещата “Гимних” в началото на септември Даниел Митов съвсем открито сондирал мнения на свои колеги от ЕС в подкрепа на Кристалина Георгиева, Соломон Паси и Кристиан Вигенин работят в подкрепа на Ирина Бокова. Николай Младенов обаче през цялото време играе по-сложни маньоври. В цялата схема се намесват и политически лидери, анализатори, откровени лобисти от Европа и Америка. Новият сценарий за ООН се появи след срещата на Г-20 в Китай, откъдето тръгна слухът, че Европейската народна партия (ЕНП) държи десен политик да оглави ООН, а не левият бивш португалски премиер Антониу Гутериш.

В туитър в петък през нощта арабски журналист в Ню Йорк даде гласност на схемата, при която Унгария, Латвия и Хърватия ще издигнат Кристалина Георгиева. Междувременно социалистът Антониу Гутериш продължава да е първи в гласуването. На второ, трето и четвърто място са съответно словашкият външен министър Мирослав Лайчак, сръбският първи дипломат Вук Йеремич и македонецът Сърджан Керим. Всичките тези представители на Източна Европа са “тласнати” напред заради идеята, че според ротационния принцип е редно новият генсек на ООН да е от този регион.

Когато дойде време за така нареченото цветно гласуване, ще е по-ясно какво е разпределението на силите в Съвета за сигурност, защото тогава страните членки дават вота си с цветни бюлетини. Кристалина Георгиева е припозната като подходящ за целта кандидат в битката с левите. Въпреки че еврокомисарят отрича непрекъснато желание да играе за ООН, тя сериозно работи по този план почти от година Георгиева е разпознаваема, със сериозна международна кариера и свързана с дясното политическо пространство.

Освен това, според нейни приятели, искала да се върне в Америка. Активно обсъждане на варианта Кристалина Георгиева да бъде издигната за ООН е имало на неформална среща на министрите на външните работи на ЕС “Гимних”, която се проведе в началото на септември в словашката столица Братислава. Там министрите от партиите, свързани с ЕНП, са дискутирали в детайли възможността за Георгиева като блокова кандидатура. В процеса на лобирането според запознати Испания е била особено смутена от неясната политика на България по въпроса.

По случая за подкрепа и мнение е бил потърсен дори испанският монарх. Полученият деликатен отговор бил, че Испания по геополитически причини застава зад кандидатурата на португалеца Гутериш. Испанската страна обаче изразила недоумение кой всъщност е българският кандидат - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, тъй като и за двете имена лобират активно различни български представители. Според източници от ООН ситуацията допълнително се усложнявала от български представител в системата на международната дипломация, който твърде често давал съвети, че нито една от двете българки няма шансове за креслото на Генералния секретар.

Вигенин: Кристалина Георгиева да обяви вярно ли е или не, че ще я издигат за ООН. Да има ясен сигнал от Кристалина Георгиева дали е вярно или не, че се подготвя издигането за кандидат за шеф на ООН. Това призова бившият външен министър Кристиан Вигенин по повод появили се спекулации, че еврокомисарката може да бъде издигната за поста 3 седмици преди окончателното гласуване вместо номинираната в момента Ирина Бокова. Надявам се това да са спекулации, защото да се издига в този момент втора кандидатура, при това с партиен привкус, показва много объркано поведение във външната ни политика, каза Вигенин.

И призова вместо това да се впрегнат всички усилия на дипломацията ни да се обедини Източна Европа зад нашата кандидатура. И правителството да впрегне усилия в подкрепа на Бокова, вместо да издига Георгиева. Можем да се окажем пред тежък провал, ако има втора кандидатура, грешка е, когато от една държава не излиза единна позиция, предупреди бившият външен министър. Всякакви по-резки движения ще представят България в негативна светлина, трябва да бъдем сериозна държава, каза той.

Вигенин обясни, че теоретично процедурата не изключва възможността да се излъчват кандидати до последния момент, но не виждал причина това да се прави в този момент. Бившият външен министър Соломон Паси също коментира вчера създалата се ситуация като обясни, че гласуването в Съвета за сигурност за пореден път е доказало, че Бокова е най-популярната жена - кандидат за поста на генералния секретар, и изрази недоумение защо се говори за нейната смяна.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари