Бойко си напазарува парламентарната група на АБВ

0
Борисов обещал на Калфин да оглави структура с милиарден бюджет
Борисов обещал на Калфин да оглави структура с милиарден бюджет

Премиерът обещал на Калфин да оглави структура с милиарден бюджет, която да се грижи за емигрантите

Скандален документ, който вече е свален от сайта на Министерството на труда и социалната политика подсказва най-вероятната причина за скандалния развод, на който станаха свидетели зрителите на Нова ТВ тази сутрин. В студиото на сутрешния блок президентът Първанов обяви, че ще подаде оставката си като председател на АБВ, защото поема отговорността за неочакваното решение на парламентарната група на партията да подкрепи заема от 16 милиарда лева, предложен от министъра на финансите Владислав Горанов.

Документът, озаглавен "НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ЛИЦАТА, ПОЛУЧИЛИ МЕЖДУНАРОДНА ЗАКРИЛА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (2014 - 2020 г.)", е

проект, който описва създаването на нова структура под шапката на вицепремиера Ивайло Калфин, която да се грижи за добруването на бежанците, които вече са получили емигрантски статут.

Информирани източници съобщиха за No Comment, че структурата, която предстои да бъда създадена всеки момент, няма да има предварително обявен бюджет, но през първата година предстои да похарчи най-малко 1 милиард лева. При това, поради кризисния си характер, ще реализира повечето от заложените й цели в условия на извънредност, т.е. без търгове по ЗОП и без конкурси.

Източниците разказват също, че след разговор с премиера Борисов, Калфин е успял да убеди парламентарната група на АБВ да пренебрегнат решението на партията и да гласуват "за". Това означава практически развод в партията по примера на ББЦ - т.е. партия има, но парламентарната й група вече не е под неин контрол. Само дето в случая

в ролата на "олигарха", "напазарувал" групата, е самият премиер...

Лица, близки до обкръжението на Владислав Горанов, твърдят, че в таблицата на харчовете, които предвиденият заем от 16 милиарда трябва да покрие, умишлено са допуснати неточности, включително и задължения, които вече са платени, защото така трябвало да бъдат прикрити около 2 милиарда лева, предназначени за харчене от бъдещата структура в следващите 2 години.

Президентът Първанов обаче не е в течение на тези планове или поне не е давал съгласието си за тях. Поради тази причина той взе повод от предателството на Калфин и парламентарната група и заедно с цялото ръководство на партията подаде оставка и поиска вот на доверие. Така на практика ще партията Калфин и компания, защото не съществува вариант Националния съвет на АБВ да приеме тази оставка.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари