Бойко Рашков обвини вътрешния министър във връзки с ДПС

2
Според Рашков Калин Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност
Според Рашков Калин Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност Снимка: БГНЕС

Според Рашков Калин Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков обвини сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзки с ДПС. Според него Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност.

"Виждам как лица, за които ние като политическо ръководство в МВР, получихме информация, че се занимават с незаконосъобразна дейност и направихме необходимото те да бъдат преместени на други длъжности или освободени от Министерството на вътрешните работи, ако става дума за корупция, престъпни посегателства и т.н., виждам как сега, в момента, по време на управлението на министерството от министър Стоянов тези хора се връщат на работа. Тези хора бяха свързани с тези две партии, които в момента така ревностно подкрепят министър Стоянов, което не прави чест на министерството и на него самия като министър", съобщи Рашков, цитиран от БНР.

В предаването "Политически НЕкоректно" той заяви, че при предстоящата ротация на премиерския пост няма да подкрепи състав на правителство с мандат на ГЕРБ и в което Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Според Рашков, чрез подкрепа за Стоянов, ДПС косвено участва в изпълнителната власт:

"Както и аз малко по-късно разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри в правителството, те щом подкрепят един или друг, това е реално участие в правителството, макар и косвено".

Има компромиси, които човек не трябва да прави, заяви още депутатът от ПП-ДБ. В някои случаи по най-важните въпроси той гласува различно от парламентарната си група. По думите му причините за това са обясними:

"Аз съм депутат с изключително чувство за отговорност за позицията, която заемам. Не мисля, че обвързването на ПП с партия ГЕРБ, срещу които ние сме били сериозни опоненти, по възлови въпроси за развитието на държавата, включително промените в Конституцията, аз трябва да се съгласявам с хора, които съм констатирал и в качеството ми на министър на вътрешните работи, че не са работили в интерес на българското общество".

В парламентарната ни група няма човек с толкова професионален опит колкото мен, изтъкна още Рашков и добави, че в групата преобладават "млади хора, родени около Конституцията, която сега беше променена":

"Те не познават историята на развитието на съдебната власт в нашата страна от последните 30-34 години. Мисля, че направиха един недопустим компромис, съгласявайки се с онези, които желаят да командват по тоталитарен начин част от съдебната власт".

Никога не съм казвал "да" на оферта за оглавяване на антикорупционната комисия, категоричен бе Бойко Рашков.

"Аз не намирам никакво основание да страдам от факта, че не ми се предлага, а и аз не съм дал съгласието си, да заема подобен пост".

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като "човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички":

"Като да изпитват някакъв странен ужас от това, което може да им се случи. И вероятно са доста гузни, за да изживяват по този начин, когато един политик ще заеме един подобен пост, например в мое лице. За ГЕРБ става въпрос. Имам чувството, че тези хора се паникьосват само като чуят името ми, разбира се на базата на това, което знаят, че са вършили през изминалите 12-13 години".

За ареста на Борисов през 2022 г. Бойко Рашков подчерта, че полицейските служители, които го задържаха, са имали над 450 страници материали, касаещи дейността на Борисов в дълъг период от време.

"Ние реално разследване не сме провели. Полицейските служители са събирали предварителни данни и информация и са подготвяли образуването на наказателно производство, т.е. да се започне същинско разследване. Това разследване е започнало с едно неотложно действие – разпит на един човек, каквато хипотеза съдържа НПК – на Кирил Петков. Аз в качеството си на министър не мога да разследвам", обясни Рашков и подчерта, че не е присъствал на този разговор. В този смисъл той заяви категорично, че разследване не е проведено, но не по вина на полицейските органи, а заради прокуратурата.

По думите му повече от 10 години имаме прокуратура, на която не можем да разчитаме, че може да проведе каквото и да е разследване срещу някой представител на управляващата политическа партия.

И все пак според Рашков този арест е бил наложителен да се предприеме. И добави:

"Иначе никога нямаше да се проведе каквото и да е разследване, дори само с едно следствено действие. Това по-добре ли е за държавата – да няма никакво разследване? Както видяхме случая с Барселонагейт? Няма да има нито едно разследване, завършено в съответствие със законите на държавата при такава прокуратура и толкова нагли политици, които се намесват в дейността на независимите органи на съдебната власт".

По думите му всичко това зависи в голяма степен дали главният прокурор има самочувствието и може да се държи като независим. Според него последните няколко главни прокурори на страната "не пожелаха да бъдат независими" и "не отговарят на тези високи изисквания и критерии за разделение на властите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари