Бойко Борисов: Винаги сме поставяли чистотата на въздуха на първо място

0
Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата
Трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата

"Ние понеже винаги сме поставяли здравето, чистотата на въздуха на първо място в свои програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след заседанието на Европейския съвет. На заседанието лидерите на страните от ЕС обсъждаха плана до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. което означава максимално съкращаване на емисиите въглероден диоксид и компенсиране на оставащите чрез абсорбиране (от почвите, горите и технологията).

"Имаме период 30 години и през тези 30 години ние трябва да кажем какво ще се случи. Много бавно, много плавно - това сме го договорили, по никакъв начин миньорите, работещите в тази система и самият енергиен микс да не ни пострада", каза Борисов. Говорейки по темата за т.нар. зелена сделка, българският премиер намеси и въпроса за мобилния пакет. Той посочи, че е казал на европейските лидери, че страната ще заведе дело по тази тема.

"И точно това им казах: "Колеги, ние в момента сме се съсредоточили в зелената сделка с едната ръка, а с другата хиляди тежкотоварни машини ще ги пуснем да пътуват нагоре-надолу из Европа. Това ще натовари самите транспортни артерии или въздуха - пак са вредни емисии", разказа Борисов.

Той добави, че много от богатите държави, които най-много натискат за зелената сделка, са аутсорсвали своите вредни производства в държави като Китай, и изтъкна, че в такава ситуация няма преодоляване на проблемите в климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари