Бойко Борисов: Радев се мотае, за да си смени изборните правила

0
"Радвам се, че го видях Слави – жив здрав, с готовност да управлява… някога, при абсолютно мнозинство, но такова няма да има", заяви Бойко Борисов
"Радвам се, че го видях Слави – жив здрав, с готовност да управлява… някога, при абсолютно мнозинство, но такова няма да има", заяви Бойко Борисов Снимка: Фейсбук

Президентът се мотае само за едно – да си смени изборните правила за президентския вот“ – така премиерът в оставка Бойко Борисов коментира темата с връчването на втория мандат за съставяне на правителство от страна на Румен Радев към „Има такъв народ“

Държавният глава все още не е решил кога да връчи мандата на втората политическа сила, а от партията на Слави Трифонов заявиха още в понеделник, че ще го върнат „на секундата“. Според Борисов – ИТН са „поели ангажимент“ към Радев, припомнят от Gospodari.com.

В поредното си включване във Фейсбук от кръглата маса в дома си, той заяви: „ИТН се занимават само с Изборния кодекс. Президентът се мотае само за едно – да си смени изборните правила за президентските избори, това явно е ангажиментът, който са поели към него. Те нямат отговорност и затова така ще действат“.

От ИТН внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, който днес ще се разглежда от правната комисия на второ четене. При първото беше подкрепен в пленарна зала от 210 депутати. Според проекта – отпадат ограниченията за секциите в чужбина, създава се нов район “Чужбина” (но след преброяването на населението през септември-октомври 2021), въвежда се изцяло машинно гласуване в гoлeмитe ceĸции и експериментално дистанционно електронно гласуване за президентските избори, както и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции. Проектът предвижда смяна на Централната избирателна комисия, която да се състои от 15 членове и да се назначава с указ на президента след публични консултации.

„Напомням, че преди 5 години ГЕРБ беше отново управляващ, а Радев спечели при старите правила с мнозинство и стана президент. Защо да се променят правилата? Да не са поели някакви ангажименти към ДПС? С безразборно отваряне на урни в чужбина по някакъв миловиден повод“, каза премиерът в оставка. В момента в страните извън ЕС важи правило за разкриване на максимум 35 секции, прието през 2016 г. – по предложение на ОП – за да се ограничи вотът за ДПС от Турция.

Премиерът в оставка каза, че е готов да изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост във вида, в който е разработен, без да чака Народното събрание да се произнесе по него. Документът трябва да разпредели 12 млрд. лв. помощ от ЕС за българската икономика, а опонентите на Борисов обвиниха ГЕРБ в “неадекватно” разпределение на средствата по плана.

Той коментира и 8-минутното видео на Слави Трифонов от понеделник вечерта, в което лидерът на ИТН каза, че няма да предложи правителство, защото не иска да е зависим от „компрометирани политици“.

„Радвам се, че го видях Слави – жив здрав, с готовност да управлява… някога, при абсолютно мнозинство, но такова няма да има. Той иска нови избори, но резултатите ще са сходни и на тях. Да кажем, че Слави е първи, не ни иска нас, трябва със същите тези партии да се коалира – те пак ще са в парламента, с 1-2-5 депутати повече или по-малко. Но и патриотите ще влязат. Тогава пак ли ще каже – докато не ми дадете еднолично властта да управлявам, ще ходим на избори“, каза Борисов.

Какво лошо има на изборите, казва той. 50-60 милиона. Държавата, която харчи 200 млн. само за избори в рамките на 3 месеца и после още за президентски, тя или е много богата държава, или това е разхищение на парите на данъкоплатеца“, твърди Борисов.

Преди месец Борисов каза, че изборите стрували 150 млн. лв., но се оказа, че цялата сума за организирането на вота е малко над 101 млн. лв., като в това число влизат и 36 млн. лв. за 9600 машини за гласуване. Те са еднократен разход, което означава, че изборите струват малко над 65,6 млн. лв.

„Дай Боже, по-бързо да ни изчегъртат, стана един месец и не можем да си тръгнем. Парламентът ни слага мораториум, а президентът вика – да си работи правителството. Аз ако бях на негово място, слагам служебно правителство, чакам си президентските избори и си бия от раз. Както беше поговорката: „Нека ми изгори плевнята, ама да му изгори и къщата на съседа“, каза Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари