Бойко Борисов: Гражданите да не изпадат в параноя

0
Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната
Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната Снимка: БГНЕС

Полиция и военни полагат огромен труд, за да опазят границите на страната.

Нашето и тяхното призвание е да направим така, че българите да спят спокойно. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети района на Малко Търново и Резово заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов и главния секретар на МВР Георги Костов, предаде БГНЕС.

„Отправих моите големи съболезнования, и на канцлера Меркел, и на баварския министър-председател Зеехофер заради случилото се в Мюнхен”, посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят Борисов подчерта, че България продължава да води балансирана политика като поддържа непрекъснати контакти на различни нива с турската държава и засега „успяваме да запазим това относително спокойствие”.

„Мога да уверя българите, че в момента „Гранична полиция” разполага с кораби в топ три на Европа. Тук се наблюдава цялата акватория”, подчерта премиерът. „Упрекът ми е бил изцяло към политиците – тази политика, която се води в последните години в света, няма да доведе до нищо добро”, каза министър-председателят и добави, че мир с война не може да се гарантира.

На фона на последните трагедии премиерът Борисов съжали, че се е оказал лош пророк. „И нищо добро няма да се случва, защото - дали са организирани или дали са отключили в някой лабилен различни чувства и състояния – фактите са факти, жертвите са жертви, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави расте. Виждате ние точно се движим с министър Ненчев по границата как хем да не създаваме смут, хем пък да има и спокойствие, но и бдителност на хората, защото всичко е относително. В рамките на дни се променят отношения между държави, между хора, много лично стана в света политиката вече”, каза Борисов. Той сподели, че само като гледа лицата на хората, които говорят по медиите – лидери на чужди държави, понеже добре ги познава, вижда какво напрежение, яд, решителност и безкомпромисност излъчват.

Министър на отбраната Николай Ненчев информира, че „засега е относително спокойно, дано такова бъде и положението занапред”. „Националната сигурност е наш основен приоритет”, каза той и не пропусна да отбележи, че с премиера са в постоянна връзка. Стана ясно, че от ВМС имат готовност във всеки един момент да окажат съдействие на гранична полиция и МВР. Поддържат постоянно една фрегата с 3-часова готовност, която може да излезе на море и да окаже съдействие, освен това един вертолет Пантер с готовност до 2,5 часа готовност може да бъде вдигнат във всеки един момент, както и катер. Сухопътни войски също имат готовност при необходимост да усилят силите и средствата съобразно плановете и разчетите.

Главният секретар на МВР Георги Костов също потвърди, че координацията с колегите им от армията е на изключително добро ниво. „Оказват ни ценна помощ по охрана на държавната граница”, заявява професионалният ръководител на МВР.

За това дали ще се наложи засилена охрана по търговските центрове, за да не се случи инцидент подобен на този в Мюнхен, Георги Костов каза, че не може полицията да бъде във всяка една точка на струпване на граждани.

„Не е хубаво и гражданите да изпадат в някакво безпричинно чувство на безпокойство. Не дай си Боже до параноя. За момента в страната няма регистрирана конкретна заплаха от терористичен акт.  В контекста обаче на повишения потенциален риск, който има във всички страни от ЕС, ние сме взели необходимите мерки и при регистриране на каквато и да е заплаха, независимо от нейното ниво на достоверност, уверявам ви, че ще отреагираме абсолютно адекватно”, добави той.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари