Бойко Борисов: Днес дори канцлерът на Австрия ми поиска предпазни средства срещу коронавируса

1
Европейската комисия иска да ни сертифицира още понеделник
Европейската комисия иска да ни сертифицира още понеделник

Ще се увеличи капацитетът на тестовете за коронавируса, реши ЕС.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС. 

"Продължаваме да разпределяме многократните защитни облекла, те ще се използват 50 пъти. Днес дори канцлерът на Австрия, най-добрата страна за живеене, ми поиска защитни и предпазни средства срещу коронавируса. Европейската комисия иска да ни сертифицира още понеделник", разкри премиерът. 

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ: Как се установяват болните от коронавирус у нас?

Три са основните начини за установяване на болните от коронавирус. Най-надеждна и достоверна е PCR диагностиката. Тя обаче е по-скъпа, защото изисква апаратура и специално обучен персонал. Това обясни на извънреден брифинг ръководителят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В България могат да се правят около 1000-1200 дневно. Около 30 000 теста месечно. Като цени това е около 930 000 лева на месец, поясни ген. Мутафчийски.

Вторият начин е с флуоресцентен имунохроматографски метод. Резултатът става за около 5 минути.

„Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, предвиждаме да се правят до 20 000 дневно. На месечна база това са около 300 000 теста, което е около 10 милиона месечно”, заяви Мутафчийски.

На трето място са бързите тестове. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – до 40 000 на ден, което е около 10 000 милиона на месец.

И трите вида тестове са важни. Първият, защото той е с най-достоверни резултати,  вторият открива новозаболели и става много по-бързо. Третият вид ще се правят след втората половина на епидемията, защото ще покажат колко човека са придобили имунитет и могат да работят спокойно.

Тестовете ще се правят на рискови групи от работещи в момента. Във втория етап тестовете са доста по-евтини, но пък са по-масови. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари