БОЕЦ организира форум „Гражданско участие”

1
Идеята е номиниране на граждански представители за участие в листите на коалицията ПП - ДБ
Идеята е номиниране на граждански представители за участие в листите на коалицията ПП - ДБ Снимка: БОЕЦ

Идеята е номиниране на граждански представители за участие в листите на коалицията ПП - ДБ

На 19.02.2023 г. в София гражданско движениеБОЕЦ”, заедно с колеги от гражданския сектор – организации и сдружения, организираме форум „Гражданско участие”. Това съобщиха от гражданското движение на сайта си.

В рамките на събитието ще бъде обсъдена идеята за номиниране на граждански представители за участие в листите на обединената коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, като гражданска квота в предстоящите парламентарни избори. Целта да е представим нов модел на сътрудничество – гражданските квоти да бъдат излъчвани наистина от гражданското общество. Да са хора, които са спечелили нашето доверие и са готови да поемат отговорност и ангажимент към нас да работим заедно, както на гражданския фронт, така и в Парламента за постигането на конкретни цели. Досега партиите или партийните лидери си избираха „гражданките” квоти, които обаче не представляваха никого, защото не са излъчени от гражданите и на тях им е трудно след това да отстояват гражданските цели. Сега те ще имат своята гражданска легитимност и подкрепа. Тези, които бъдат избрани, ще знаят, че не са сами. И партиите ще го знаят.

БОЕЦ имаме решение от ноември 2013 г. да не участваме в битката за властта и да не се обвързваме с която и да е политическа партия. И сега наши членове няма да бъдат излъчени в листите, а ще подкрепим номинациите на достойни граждански активисти от нашето обкръжение, с които заедно сме водили битката срещу мафията през годините. Така ще можем да се включим в кампанията, като няма да подкрепяме тази или онази партия, а ще подкрепим нашите, граждански кандидати в листата на ПП и ДБ. Ползата за партиите е, че тези гласове отиват за тяхната обща листа. Разбира се, след изборите ще разчитаме и изискваме от нашите кандидати да изпълняват поетите ангажименти.

Дали ПП и ДБ ще приемат включването на номинираните в техните листи, както и представените общи цели, ще е показателно за отношението им към гражданското общество и дали искат подкрепа от гражданските организации и БОЕЦ за постигането на тези цели, или просто искат да ги подкрепим, за да влязат в Парламента без да поемат никакви ангажименти и след това отново да превърнат гражданските в пасивни наблюдатели. Това вече сме го виждали. Три месеца БОЕЦ чакахме ДБ и ПП да внесат подписката на БОЕЦ за импийчмънт на Радев, като приложихме документи и сигнали и никой не ни чуваше! Три месеца очаквахме от тях реакция по сигнала за КопринковГейт и никой не посмя дори да спомене името на Копринков и Радев в Парламента от парламентарната трибуна. Упражнявахме натиск, а получавахме само мълчание или оправдания. Уж борбата с корупцията бе водещ приоритет за тях, а нашите сигнали за корупция, които им представихме, останаха без реакция. Затова трябва да сменим модела и гражданите да имат своите автентични граждански представители, които да отстояват нашите цели.

Покани са присъствие на форума са изпратени и на ПП и ДБ.

„БОЕЦ“ представяме и конкретни цели, за постигането на които предлагаме да обединим своите усилия и действия, както на гражданския фронт, така и в парламента.

1. Съдебна реформа за върховенство на правото и справедливост, резултатна борба с корупцията и задължителни механизми за контрол и разследване на главния прокурор и смяна на Иван Гешев;

2. Стоп на пълзящият путинизъм и ефективна борба срещу кремълската Пета колона – законодателни промени и реформи в службите, премахване на символите и паметниците на съветската окупация и т.н.;

3. Закон за лустрацията (свързан и с точка 2);

4. Промяна на Изборния кодекс – отмяна на хартиените бюлетини и въвеждане на електронно и дистанционно гласуване, като начало – по пощата за българите в чужбина;

5. Приемане на Закон за защита свободата на словото и правата на гражданите в социалните мрежи;

6. Закон за Гражданското участие и контрол върху управлението;

7. Транспониране на закона „Магнитски” в българското законодателство – български вариант на закона „Магнитски”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари