БЛС: Личните данни на пациентите са застрашени при QR код за достъп до досието

0
Лекарският съюз отказва да носи отговорност за това
Лекарският съюз отказва да носи отговорност за това

Лекарският съюз отказва да носи отговорност за това

Няма гаранция за сигурността на личните данни на пациентите, ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация, предупреждават от Българския лекарски съюз в своя позиция.

"БЛС смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес", настояват от организацията.

Според лекарите съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените услуги на гражданите.

"От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име. Български лекарски съюз отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредба №Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им", завършват от БЛС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари