Bloomberg: Русия и Китай може да се окажат единствените победители от войната в Близкия изток

0
Насилието в Газа ще фокусира вниманието върху двойните стандарти на Запада, обръща внимание Bloomberg
Насилието в Газа ще фокусира вниманието върху двойните стандарти на Запада, обръща внимание Bloomberg

Насилието в Газа ще фокусира вниманието върху двойните стандарти на Запада, обръща внимание Bloomberg

Правителството на премиера Бенямин Нетаняху започна наказателни бомбардировки над Ивицата Газа, след като "Хамас" уби 1200 израелци - нападение, което предизвика преки сравнения със събитията от 11 септември 2001 година в САЩ. Войните, водени от САЩ в отговор на терористичните атаки, сериозно подкопаха силата и авторитета на Запада, да не говорим за расовото и религиозно съжителство по света, се казва в материал на Bloomberg.

Нова нахлуване в Близкия изток заплашва да доведе до още по-тежки последици. След най-ужасната терористична атака в историята на страната, целият свят се солидаризираше със САЩ: руският лидер Владимир Путин беше един от първите световни лидери, посетили Белия дом.

Израел, напротив, е широко заклеймяван в, както се изрази южноафриканското външно министерство, "незаконната окупация на палестински земи, непрекъснатото разширяване на селищата, оскверняването на джамията "Ал Акса“ и християнските светилища, както и в потисничеството на палестинския народ“. Индийският премиер Нарендра Моди е единственият недвусмислено подкрепящ Израел лидер от Глобалния Юг.

Подкрепата за Израел винаги е била, както се изрази Уилям Едуард Буркхард Дю Боа, "цветната линия“ на международната политика. Когато палестинците нападнаха ционистките европейски заселници в края на 30-те години на миналия век, никой друг освен Махатма Ганди не оправда тяхното насилие: "Според конвенционалната мъдрост за доброто и злото нищо не може да се каже срещу арабската съпротива срещу висшестоящите сили".

Моралната необходимост от създаването на Израел, която изглеждаща неоспорима след Холокоста, не беше призната дори от далечни страни в Азия и Африка, да не говорим директно за държавите от Близкия Изток. Защо, попитаха те, палестинците бяха лишени от собственост и наказани за зверствата на европейските страни? Защо деколонизацията, или освобождаването на световното население от западния расистки колониализъм, беше обърнато в сърцето на арабския свят?

Сега не само опитът на Израел да "подобри“ отношенията с арабските си съседи е под заплаха. Обширен и продължителен конфликт в Близкия изток би изчерпал най-малко западните ресурси, насочени срещу Русия в Украйна, вече отслабени от вътрешната политическа опозиция в САЩ и други държави. Амбициозните усилия на администрацията на Джо Байдън да противодейства на растящото влияние на Китай в Близкия изток, независимо дали чрез мирно споразумение между Саудитска Арабия и Израел или чрез предложен икономически коридор между Индия и Европа, също ще престанат, твърди се в материала в Bloomberg.

Както правозащитната организация Amnesty International предупреди по-рано тази година, дори и да се ограничи до Ивицата Газа, конфликтът ще прикове общественото внимание върху "двойните стандарти“ на Запада за глобалните права на човека. Всъщност много хора по света не могат да отговорят убедително на въпроса на палестинския активист Мустафа Баргути в интервю за CNN: "Защо САЩ подкрепят Украйна в борбата срещу предполагаемата "окупация“, но в Близкия Изток подкрепят окупатор, който ни потиска?“

Не е изненада, че нито Китай, нито Русия, доскоро приятелски настроени към Израел, дори не споменаха зверските убийства и отвличания на цивилни от "Хамас", още по-малко изказаха съболезнования към Израел. Те очевидно се надяват на нова победа в тяхната глобална пропагандна война, която представя западните страни като арогантни и лицемерни пред останалия свят, казва авторът от Bloomberg.

Уви, самият Запад е само мелница за тях с своите безразсъдни действия. Помощта за палестинската власт беше почти веднага ограничена от Европейската комисия. Разбира се, кадрите със смърт и разрушения в Ивицата Газа играят само в полза на Китай и Русия: все пак поне част от експлоадираните бомби са произведени в САЩ., се казва в материала.

Същевременно Израел вероятно ще разбере скоро, че поредният опит за осигуряване на мир чрез отприщване на насилие от значителен магнитуд този път ще се увенчае с още по-малко резултати. Прониквайки дълбоко в Израел и материализирайки най-дълбинните му страхове, "Хамас" постигна изключителен психологически тласък – и то не само за себе си. Драстично нарасналото усещане за възможност сред засегнатото мюсюлманско население по света не бива да се подценява, сочи Bloomberg.

Една пряка заплаха е, че образите на безмилостните зверства на "Хамас", които циркулират по света, може да предизвикат вълна от поддръжници. В края на краищата, зад световния прилив на войнстващ ислямизъм стояха две палестински въстания срещу израелската окупация през 1987 и 2000 година, добавя авторът.

Днес много мюсюлмани в бързо развиващите се европейски страни, както и в Южна Азия, Северна Африка и Близкия Изток, смятат, че като хората от Газа нямат какво да губят. Както след 11 септември, някогашната далечна война, излъчвана само по телевизията и в интернет, може да избухне по улиците на Запада, а междувременно Китай и Русия ще се засилят, твърди авторът от Bloomberg.

Можем само да се надяваме, че засиленото чувство за взаимна уязвимост сред израелци и палестинци ще открие отново пътя към преговорите. В крайна сметка винаги е било очевидно какво трябва да се предприеме за реална нормализация: преустановяване на израелската окупация и появата на суверенна палестинска държава, където терористични организации като "Хамас" няма да могат да се хранят с бедност и безнадеждност. В противен случай всички ще се сблъскаме с епоха, дори по-мрачна от тази след 11 септември, завършва статията в Bloomberg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари