Близо 680 000 пенсионери взимат вдовишка добавка

1
От първи юли догодина процентът ще се вдигне от 26.5 на сто на 30
От първи юли догодина процентът ще се вдигне от 26.5 на сто на 30

От първи юли догодина процентът ще се вдигне от 26.5 на сто на 30

От данните на Националният осигурителен институт за третото тримесечие на годината е видно, че близо 680 000 от пенсионерите получават вдовишка добавка от 26.5 на сто от пенсията на починалия съпруг или съпруга. От първи юли догодина този процент се увеличава на 30 на сто.

Осигурителният институт отчита, че 69 000 от пенсионерите с увреждания получават към пенсиите си добавка за чужда помощ от 207 лева. 114 са ветераните от войните, а тяхната добавка към пенсията е 276 лева. Все още 979-има възрастни имат и добавка за старост.

Този бонус бе отменен през 2000 година, но отпуснатите преди това все още се плащат, пише БНР.

За хора, навършили 75 години, се полагат 15 стотинки. За навършилите 80 - 23 стотинки. Това означава, че към края на септември приблизително 100 са били възрастните на около и малко над 100-годишна възраст.

По закона за политическата и гражданската реабилитация, НОИ плаща и добавки на 6352-ма репресирани, а размерът варира между 30 и 50 на сто от средната пенсия за предходната година, като от значение за точния процент е времето, в което тези хора са били в затвори, трудово-възпитателни общежития, или лагери.

Интернираните или изселваните също вземат между 10 и 20 на сто от средната пенсия като добавка.

Най-малко - 5 на сто от тях, е за репресираните висшисти, които са били заставяни да работят по строителни обекти, в чистотата или в селското стопанство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари