Близо 100 машини ще чистят пътищата в Русенско през зимата

0
46 от тях са снегорините, а 30 са пясъкоразтелачите
46 от тях са снегорините, а 30 са пясъкоразтелачите

Осигурено е зимното поддържане на републиканската пътна мрежа в Русенско.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и директора на Областното пътно управление Стамен Савов. Близо 512 километра държавни пътища в региона ще бъдат чистени от сняг и обработвани срещу обледяване от общо 93 специализирани машини, като 46 от тях са снегорините, а 30 са пясъкоразтелачите.

Предвидено е още включването на лугоразпръсквачи, товарни машини, както и по четири роторни снегорина и автогрейдера. Освен това за осигуряване на навременно и бързо реагиране при пътнотранспортно произшествие и изтегляне на аварирали автомобили е предвидено разполагането на пет влекача на най-критичните участъци.

Те ще се намират на два първокласни и един второкласен път и по-точно между Русе и Разград в района на ДЗС и село Писанец, както и между Русе и Велико Търново при Долапите и Обретеник, а също и на пътя между Бяла и Попово.

В зависимост от метеорологичните прогнози за очаквани снеговалежи и усложнена зимна обстановка техниката ще може да бъде местена от основните си пунктове и позиционирана в най-кратки срокове на местата, където се очаква пътната обстановка да е най-тежка.

Осигурено е и почистването на гранично-контролно пропускателен пункт „Дунав мост“, като тази година почистването на самото мостово съоръжение ще бъде извършвано от българската страна. До средата на ноември се очаква да се подпише споразумение за сътрудничество с префекта на окръг Гюргево Анета Матей, което цели предприемането на максимално адекватни и бързи действия от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка.

Създадена е организация при необходимост движението на леки и тежкотоварни автомобили да бъде спирано още в някои от съседните области.

Общините в Русенско са в процедура по сключване на договори с фирми, осигуряващи снегопочистването. Налични или в процес на доставка са и необходимите инертни материали, луга и сол. В процес на актуализация са списъците на пациенти на хемодиализа. Работи се и по осигуряването на отопление в училищата и детските градини от областта. Предстои да бъдат определени и места за настаняване на бедстващи хора.

Не искам тази зима отново няколко сантиметра сняг да блокират региона. Надявам се на своевременни действия и отговорност както от институциите, имащи отношение по проблема, така и от водачите. Нека се спазват правилата и да се прави всичко необходимо, за да не попадаме в капана на лошите метеорологични условия.“, коментира Българинов.

Фирмата, която ще отговаря за снегопочистването на републиканската пътна мрежа в Русенско, е „Пътинженеринг“ АД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари