Близки и приятели се простиха с Иван Томов

1
Именитият български алпинист бе погребан в гробищен парк „Чародейка”
Именитият български алпинист бе погребан в гробищен парк „Чародейка” Видео: briagnews.bg

Последно сбогом с алпиниста Иван Томов си взеха днес близките и приятелите му.

Поклонението бе в църквата „Света Троица” в родния му Русе. Десетки с цветя в ръце се стекоха пред храма. Сред дошлите бяха и руски и грузински алпинисти, които са били заедно с Иван Томов на експедиции, както и на последната под връх Лхотце.

Исрафил Ашурлъ е бил на експедицията с Иван още през 2013 година, когато под връх Нанга Прабат бяха избити руски алпинисти. Днес той с тъга си припомни премеждията, които са имали той и колегата му Александър, заедно с Иван Томов, пише briagnews.bg.

Разказа още, че преди изкачването на Лхотце българинът е бил в отлична форма и е имал нужната сила и мотивация да се справи. Грузинецът ще започни българският си колега като отличен алпинист и добър човек и приятел. Със сълзи в очите само с добри думи и много мъка говореха за нещо и близките на семейството.

Припомняме, че Иван Томов загина на слизане от връх Лхотце (8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той, а около два часа по-късно и партньорката му от Русия Анастасия Рунова изкачват четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият, след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. 24-годишната Настя пък става най-младата рускиня, изкачила този осемхилядник.

На слизане обаче, Иван проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Дни по-късно по молба на близките на Иван започна кампания за набиране на средства и така тленните останки бяха транспортирани от Катманду до Русе.

Именитият български алпинист бе погребан в гробищен парк „Чародейка”.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари