Блъсната в Русе пешеходка осъди „ЗАД Алианц“ да ѝ плати 37 000 лева обезщетение

6
Решението на Окръжен съд - Русе е окончателно
Решението на Окръжен съд - Русе е окончателно Снимка: Dunavmost

Решението на Окръжен съд - Русе е окончателно

Решението на Окръжен съд – Русе, с което е осъдено „ЗАД Алианц“ АД да заплати на С. П. 37 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди от ПТП, бе потвърдено и влезе в законна сила.

На 25.05.2018 г. свидетелят С. С. управлявал лек автомобил „Тойота“ по бул. „Цар Освободител“ в посока от централната част на гр. Русе към Кръговото. На кръстовището с ул. „Хан Аспарух“ не пропуснал движещата се по пешеходната пътека 56-годишна жена и по непредпазливост ѝ причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупвания на двата крака. Образуваното наказателно производство по повод процесното ПТП приключило със споразумение и водачът приел да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца с 3 години изпитателен срок и лишаване от право да управлява МПС за 10 месеца. За автомобила имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“, сключена със „ЗАД Алианц“ АД. От дружеството предложили обезщетение на С. П. в размер на 22 000 лв. Пострадалата жена счела тази сума за несправедлива и поискала от Окръжен съд – Русе застрахователят да ѝ изплати 70 000 лв. за неимуществените вреди и 172,95 лв. за лекарства, патерица и проходилка.

За изясняване на обективната истина състав на Окръжен съдРусе е разпитал водача на „Тойота“-та и сина на С. П., както и е назначил съдебно-медицинска и съдебно-автотехническа експертизи. На базата на тях, както и на писмените доказателства по делото е счел, че няма данни пешеходката внезапно да е навлязла на платното за движение, нито пък, че е пресичала при ограничена видимост. Безспорно е било установено, че ищцата е изпитала значителни физически болки от получените травматични увреждания по време на възстановителния период. Застрахователното събитие е имало неблагоприятно въздействие върху ежедневието ѝ – обездвижването е възпрепятствало посрещането на битовите и биологичните ѝ нужди и изпълнението на функцията ѝ на пълноценен член на семейството. От друга страна, недоказани са останали твърденията ѝ, че след случилото се започнала да изпитва страх от силни звуци на автомобили и, че е загубила здравия си сън. Поради това, съдът е приел за основателно направеното възражение от страна на ответното застрахователно дружество за прекомерност на така претендираното обезщетение и е присъдил 37 000 лв., както и 172,95 лв. изразходваните средства за лечението.

След жалба от „ЗАД Алианц“ АД срещу това решение, второинстанционният съд е намалил размера на обезщетението за неимуществени вреди от 37000 лв. на 27750 лв., приемайки, че е налице 25% съпричиняване от страна на пострадалата. Според Върховния касационен съд, обаче, съпричиняване няма, а Окръжен съд – Русе законосъобразно и справедливо е определил сумите, които застрахователят следва да изплати на С. П.

Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    до 1
    Естествено, че имаш право на обещетение от застрахователя. Нали за това е застраховката. Друг е въпросът, че застрахователя задължително ще се опита да те преметне. Заради едно пукнато ребро исках на Дженерали 2 000 лева, те се направиха на интересни, минаха три години дела и ми платиха 15 000 лева.
  • 13
    1
    Заинтригуван
    Статията беше много полезна за мен.Не знаех че ако бъда блъснат от кола движейки се по пешеходна пътека имам право на обезщетение от застрахователя на застрахованото МПС по гражданска отговорност.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари