Бланките с подписите за референдума са заключени с 4 катинара

0
Ключовете за катинарите са прибрани от организаторите
Ключовете за катинарите са прибрани от организаторите Снимка: Кис 13

Изключителни мерки за сигурност предприеха организаторите на подписката с искане за референдум за чиста околна среда, съобщиха от Инициативния комитет.

Подписката беше внесена в късния следобед вчера в канцеларията на Общинския съвет. Според организаторите са внесени 15 512 подписи на избиратели от Община Русе.

От „съображения за сигурност“ оригиналните 1780-те бланки с подписи на избиратели от Община Русе, които искат провеждане на референдум за чиста околна среда бяха поставени в кутия, заключена с четири катинара, като членовете на инициативния комитет взеха ключовете със себе си.

Електронният вариант на подписката пък бе предаден на флаш-памет, защитена с парола. По думите на членовете на инициативния комитет, тя ще бъде отваряна за проверка в ТД ГРАО единствено в присъствието на членове на комитета. Така, според тях, защитавали личните данни на всички, дали своята подкрепа за инициативата.

Въпросите, по които се иска допитване до русенци, са свързани с приемане на нормативен акт за екологична и здравна защита, с който да се забрани строежът и експлоатацията на инсталации, които отделят в атмосферата вредни емисии, прах или миризми, както и да се създаде общинска система за непрекъснат мониторинг на замърсителите. Въпросите включват също забрана за пречистване на питейната вода с хлор, както и създаване на зелен пояс около промишлените зони.

С отделен въпрос се пита дали дейностите озеленяване, почистване и ремонт на общинска собственост да се извършват пряко от общината – без възлагане на външни изпълнители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари