Благотворителен базар възражда истинския Коледен дух – щедрост, доброта и любов

0

Коледният Благотворителен Базар Без Аналог на „Еквилибриум“ възражда истинския Коледен дух – щедрост, доброта и любов

Деветото коледно издание на Благотворителния Базар Без Аналог на сдружение „Еквилибриум“, под надслов „Да бъдем по-добри“, събра много жестове на щедрост и съпричастност към каузите на организацията и децата и семействата в риск, които подкрепя.

МОЛ Русе отново стана домакин на това уникално по рода си благотворително събитие от 20 до 23 декември, което обединява усилията на професионалистите, децата, с които се работи в Комплекса за деца и семейства, много доброволци, приемни родители, партньори и съмишленици.

За първи път в Базара се включиха и младежите с увреждания от  къщички „Любов“ и „Надежда“, които с помощта на своите ментори изработиха прекрасна щампа за коледна опаковъчна хартия и фон на коледната картичка на организацията.

Учениците от Професионалната  гимназия по облекло традиционно участваха в базара с шити от тях изделия, както и с прически, грим и маникюр, които предложиха на дамите в МОЛ-а. Те бяха и актьорите във втория Театър на сенките „Да победим с добро“ на Комплекса, който, 10 години след своя дебют през декември 2005 година, отправи силни послания за възраждане на християнските и общочовешки ценности като прошка, разкаяние, преодоляване на лошото чрез доброта и поставяне на чуждата болка пред своята. Чрез въздействието на сенките бе отправено и посланието за истинското възпитание на нашите деца, което започва много преди тяхното раждане. Притчите бяха тясно свързани с кампанията на „Еквилибриум“, която набира скорост и все по-голям интерес сред родителите – „Да възпитаваме като окриляваме“.

Набраните 2100 лева от Благотворителния Базар ще бъдат използвани именно за продължаване и развиване на тази кампания, която до момента е обхванала две детски градини в града и предстои разгръщането й в останалите, а най-новото издание на „Еквилибриум“ - „Пътеводител в страната на доброто родителство“, желаем да стигне до всички родители.

В подкрепа на кампанията, „Ателието за детски спомени“ на художника Оги Балканджиев по време на Базара съживи най-скъпия детски спомен на всеки, който пожела това. Галерията с пъстри детски спомени ще бъде изложена на специално табло в МОЛ Русе, а след това всеки ще получи своя спомен със специално послание от „Еквилибриум“ и автограф от художника.

Жестовете на благотворителност и желание за подкрепа на по – уязвимите връстници от страна на децата на Русе бяха едни от най-безценните коледни подаръци. Учениците от 4-ти Г клас на ОУ „Иван Вазов“ събраха абсолютно самостоятелно 80 лева чрез свой вътрешен мини-базар на коледни картички, изработени от самите тях, които дариха на Комплекса за социални услуги. Много деца донесоха на щандовете на Базара, изработени от тях картички и изделия, между които два прекрасни свещника, направени с много вкус и въображение, за да бъдат продадени и средствата да се използват за децата в риск. Ръчно изработените си сурвакници и картички дариха и децата, които участваха в предколедното детско утро на групата на осиновителите и приемните семейства към Комплекса.

Много фирми, хора от града или от квартала, хора от София, Габрово и други кътчета на страната, които са повярвали в каузите на „Еквилибриум“ предоставиха продукти, играчки, книжки, дрехи и много други полезни или забавни неща за децата и младежите с увреждания в Розовата къща и къщи „Любов“ и „Надежда“, за приемните деца, децата от по-уязвимите семейства, с които работи Комплекса.

За поредна година, децата от къщичките и Комплекса, получиха прекрасни живи коледни елхи от представители на партия ГЕРБ Русе.

Коледният празник в Комплекса, който събра над 60 деца и техните родители се превърна във вълшебство – децата, с помощта на Снежанка, успяха да открият изгубения Дядо Коледа, като се справиха с предизвикателствата поставени от лошата магьосница. Доволен от децата, дядо Коледа раздаде подаръци – рождественски кутии, предоставени от „Операция рождествено дете“ и лакомства от г-н Хабиб, собственик на фирма БИК ООД. Подаръци получиха и много семейства, осигурени от Национална асоциация по приемна грижа чрез кампанията им "Подари усмивка в коледна кутия". Младежите от Ротари клуб дариха хранителни продукти за няколко семейства, с които се работи в Комплекса и направиха коледните им трапези възможни. Фирма „Евко Инжинеринг“ подари на децата от Центъра за работа с деца на улицата рехабилитирани компютри.

Представители на Русенска митрополия посетиха децата с увреждания в Розовата къща за Коледа с пълна кошница с плодове за децата. Те получиха подаръци и от много други техни приятели – студенти от специалност „Български език и история“ от РУ, а  четири деца и една майка от Русенската скаутска организация донесоха домашно приготвени лакомства и собственоръчно изработени коледни картички. Коледната елха на децата от Розовата къща се сдоби с нов облик и благодарение на играчките от група ученици от ПГИУ „Елиас Канети”.

Благодарение на гражданската доброволческа  инициатива „Операция Плюшено мече“ подаръци получиха младежите с увреждания от къщи „Любов“ и „Надежда“, както и децата от Розовата къща. Младежите от двете къщи   посрещнаха дълго чакания Дядо Коледа, който пристигна при тях заедно със Снежанка, разбира се. Младежи и девойки от МГЕРБ бяха специални гости на младежите за коледния празник, подготвени с подаръци и лакомства.

Списъкът със съмишленици и щедри дарители е дълъг и това ни прави много щастливи, защото показва възраждането на истинския Коледен дух и вярата в мисията на „Еквилибриум“ – грижата и благоденствието на всяко дете, независимо от произхода  и семейната му ситуация.

Семейство осиновители дариха 500 лева, специално за младежите с увреждания в къщички „Любов“ и „Надежда“  и волята им е да бъдат използвани именно за тези младежи, които няма да имат шанса на тяхното дете – да бъдат осиновени от семейство.

Пожелаваме си да бъдем най-доброто семейство за тях и да продължим да се борим за правото на всяко дете да живее в семейна среда, да се развива и да дава най-доброто, на което е способно. Благодарим на всички вас – русенци, че ни подкрепяте и правите мисията ни възможна“! Екипът на „Еквилибриум“ ви пожелава весела Коледа и много вдъхновяваща нова година!

Подробности за всички жестове на доброто и хората, направили Коледата прекрасна за много деца и семейства можете да намерите в сайта на организацията: www.eq-bg.org

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари