Благоевград е с най-ниски заплати в България и Европа

0
Липсват работни места за висшисти
Липсват работни места за висшисти Снимка: Община Благоевград / Facebook

Липсват работни места за висшисти

Благоевград е с най-ниски заплати в България и Европа. Липсват работни места за висшисти.

Кристина Кирилова наскоро е станала майка, разказва, че без помощта на родителите си и тези на съпруга ѝ, трудно биха посрещнали разходите си.

"С помощ от баби честно казано, но ако трябва да се оправяме сами само на майчинството, няма как да се случи. Ако не са детските кухни, особено държавната, това става въпрос за пюрета, за всичко е много скъпо и не знам наистина как се оправят хората всичко в България е много скъпо", разказва Кристина Кирилова, предаде БНТ.

Освен с помощта на близките си, на много от хората в югозапада им се налага да работят на две места, за да закърпят семейния бюджет.

"Повечето посягат към кредити, повечето живеят под наем в жилища, което също си е проблем за заплатите. Ние имаме мисля, че в Благоевград доста ниски заплати като цяло", смята Иван Маламов-студент.

В Благоевград липсват големи предприятия и индустрии, които да изискват персонал с висока квалификация. От началото на месеца в бюрото по труда има обявени само 4 работни места за висшисти и 68 за хора със средно или дори по-ниско образование.

"Ние сме много зле тук с работни места, всичко се затвори вече, нема заводи, нема фабрики, няма цигарена……Къде да работят, бармани, сервитьорки, шивачки, шофьори и е това нищо друго, жалко", каза Мария Димитрова - баба.

"В Благоевград има развити индустрии с ниска добавена стойност, от там идва и този проблем, ако ние имаме сме хъб, в който работят фирми, които се занимават с програмирания, произвеждаме автомобили, части за автомобили, самолети или части за самолети. Те ще водят със себе си по-високи заплати. За да се изгради една промишлена зона и да има тя една нормална инфраструктура е необходимо тя да има минимум 50 декара, къде в Благоевград може да се намери такава площ върху която да бъдат ситуирани "н" на брой фирми, с техните производствени мощности", посочи доцент Елена Ставрова, икономист.

Заради липсата на високоплатени работни места голяма част от хората заминават да работят в чужбина или в близката столица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари