Благодатният огън слезе на Божи гроб

2
Тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън
Тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън Видео: Greek City Times

В Йерусалим в църквата Възнесение Христово слезе Благодатния огън, което беше възвестено с камбанен звън.

Поради мерките за сигурност в храма имаше само духовници, начело с Йерусалимския патриарх Теофил III. Тази година българска църковна делегация не участва в тържествата. В страната ще бъде раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия. 

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година, така както и в столичния катедрален храм „Света Неделя“, обясни за "Хоризонт" по БНР отец Кирил Попов:

Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим това Благодарен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод“.

Има някои църкви и манастири, където пазят Благодарния огън от миналата година“, потвърди и ловчанският митрополит Гавриил:

„Това е компромис също да не ни обвиняват, защото при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим“.

Спестените средства от полета се предоставят за лечение на заразени с Ковид-19, добави ловчанският митрополит:

После ние решихме парите, които трябваше да се дадат - тук е и самолетът, тук са и летищни такси, да се иде за Благодатния огън, то те нека да се използват за борбата срещу епидемията и за лекуване на болни“, каза митрополит Гавриил. 

В Румъния Благодатният огън ще пристигне от Ерусалим и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.

Делегация от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари