Бияч, чукар и кълцоняк: Как се нарича най-здравото великденско яйце?

1
В Русенско то се нарича "борец"
В Русенско то се нарича "борец"

В Русенско то се нарича "борец"

Бияч“, „чукар“ и „кълцоняк“ – различни наименования за най-здравото яйце на Великден, предава bTV.

В някои села от Врачанско най-здравото яйце носи названията „клъчак“ или „закълчък“, идващи от клъ̀чник - уредът за счукване на чесън.

Отново в Северозападна България, Пернишко, Шуменско и в населените места по Искърското дефилето се нарича „бияч“. Бияч, освен определение за хора, се ползва и за мъжки животни като бик, овен или козел, които при борба надвивали другите.

„Борек“, „бурач“, „борчак“ и „борец“ се използват в Шуменско, Русенско, Ямболско, Благоевградско и Тетевенско, пишат от платформата „Карта на времето“ на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца.

В Пазарджишко яйцето се нарича „пехливан“, който е борец-любител.

Във Врачанско се срещат „чукан“, „чукар“, „чукач“, „чуканче“ и „чуканец“, идващо от чукан – или пън, дънер. Чукарът е остра зъбеста скала в планинска местност.

Интересно е използването на „гюреш“ за най-здравото великденско яйце в Ботевградско, което също означава борба, борец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари