Бившия премиер Роберт Фицо печели изборите в Словакия

1
Фицо обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство
Фицо обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство Снимка: EPA / БГНЕС

Фицо обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в 98% от избирателните райони. Според тях партията на Фицо "Смер – Социална демчокрация" води с 23,37% от гласовете. Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16,86%,, а партията "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД, Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    2
    До 1
    Хапчетата ,червенушко и Бяла те зове !
  • 5
    1
    234234
    тоя иска да си изтегли държавата да не помага на украинските мърши и е прав, дано скоро и други да последват примера му. дано и у нас да свалим американските предали в правителството на ппдб путките
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари