Бивши шефове на АПИ на съд заради катастрофата край Своге

0
В средата на юли прокуратурата внесе обвинителен акт срещу други шестима, сред които шофьорът на катастрофиралия автобус и представители на фирмата, ремонтирала пътя
В средата на юли прокуратурата внесе обвинителен акт срещу други шестима, сред които шофьорът на катастрофиралия автобус и представители на фирмата, ремонтирала пътя Видео: bTV

Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двама бивши служители на отговорни постове в АПИ за престъпление по служба по чл. 282, ал. 2 от НК, съобщават от пресцентъра на обвинението

Светослав Глосов (С.Г.) и Дончо Атанасов (Д.А.) са привлечени към наказателна отговорност за това, че в резултат на „действията им са настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък от път II-16 между Своге и Нови Искър, изразяващи се в поставянето им в опасност от реализиране на пътнотранспортно произшествие“.

Именно на този участък на 25.08.2018 г. било предизвикано тежко пътно-транспортно произшествие с автобус, отнело живота на 20 лица, а на 10 били причинени телесни повреди, отбелязват от обвинението.

Обвиняемият Светослав Глосов не е свикал извънредно заседание на УС на агенцията, на което да докладва за отказа на Сдружение „Т.С." ("Трейс Строй") да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на въпросния участък от републиканския път II-16.

Също така, въпреки че е получил писмо от ОДМВР РУ-Своге, че участъкът е опасен за шофьорите, С. Г. е проявил „бездействие“ и „не е направил необходимото“ да бъде възложена експертиза от Института по пътищата и мостовете на пътния участък, за да бъдат предотвратени инциденти.

Дончо Атанасов, който също е заемал висок пост в АПИ, е обвинен за това, че не е изпълнил служебните си задължения след запознаването с доклада на Института по пътища и мостове и не е свикал заседание на УС на АПИ, на което да се вземе решение за отпускането на пари за ремонта на пътя. Заради това не са били възложени ремонтни дейности за подмяна на износения пласт от въпросния участък на пътя между Своге и Нови Искър.

„Наред с това, с действията си двамата целели да набавят за ДЗЗД „Т.С.“ облага на стойност 60 901,65 евро. Въпросното дружество следвало за своя сметка да извърши ремонт, включващ премахване и замяната на настилката“, съобщават от прокуратурата.

Предстои делото да продължи в съда.

В средата на юли прокуратурата внесе обвинителен акт срещу други шестима, сред които шофьорът на катастрофиралия автобус и представители на фирмата, ремонтирала пътя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари