Бившата шефка на БАИ е назначена във фонд "Земеделие"

0
Трифонова е назначена за експерт договориране на европроекти в агрофонда
Трифонова е назначена за експерт договориране на европроекти в агрофонда Снимка: bTV, стоп кадър

Десислава Трифонова е назначена за експерт договориране на европроекти в агрофонда

Десислава Трифонова, която в четвъртък спретна шумен скандал затова, че е уволнена от Българската агенция за инвестиции (БАИ) се оказа, че си пази от 3 години щат в Държавен фонд “Земеделие” и е върната там мигновено в деня на освобождаването ѝ на 13 май. На фона на тази развръзка става доста съмнителна разиграната в четвъртък сценка пред медиите, на която напоително се жалва за отстраняването ѝ от БАИ, пише  Mediapool.bg

"Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд “Земеделие”. Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", коментира пред Mediapool Васил Грудев, шеф на Държавен фонд “Земеделие”.

Десислава Трифонова е възстановена като експерт в дирекция “Договориране” на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година.

"Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск”, добави Грудев.

Реално обаче няма никакви гаранции, че Трифонова ще се съобрази с молбата му. През всичките тези години Десислава Трифонова е известна във фонд "Земеделие" с тесните си връзки с ДПС. Самата тя в петък пред бТВ заяви, че не е член на нито една партия и акцентира върху това, че има 10-годишен опит в държавната администрация. Била е ръководител на отдел във фонд "Земеделие", работила е в Министерството на финансите и е била съветник в Министерския съвет, в екипа на вицепремиера Марияна Николова. От там били и служебните ѝ контакти с бившия икономически министър Лъчезар Борисов. Завършила е право в СУ.

Шумно в четвъртък тя определи освобождаването си от БАИ като реваншизъм

"Ако това не е реваншизъм, не знам какво е - да гонят хора, които работят. Не мога да разбера министри, които работят от два дни. Няма чисти мотиви за моето махане. Аз съм назначена като експерт. Аз бях уволнена и буквално унизена. Г-н Петков се появи и буквално ме изрита", възмути се Трифонова пред репортери, цитирана от БГНЕС. За шеф на БАИ бе върнат Стамен Янев, който бе зам.-министър на икономиката в кабинета “Борисов 3”, а преди това бе отново шеф на БАИ.

В петък сутринта Трифонова каза, че няма да търси правата си по съдебен път за уволнението си от БАИ, но премълча, че вече е на работа в Държавен фонд “Земеделие”.

Похвали се, че има успехи като шеф на БАИ в последните месеци, но от думите ѝ излезе, че не е привлякла нито един чужд инвеститор.

"Над милиард и 100 милиона са привлечените инвестиции. Нямаме още чуждестранни, но се водеха сериозни преговори с американски компании и една корейска“, обясни тя и допълни, че Българската агенция за инвестиции не се занимава само с чуждестранни инвеститори.

Трифонова обясни още, че БАИ се занимава и с местни инвестиции.

“В тези сертифицирани проекти за инвестиции са включени и местни бизнеси и разширяване на чуждестранни компании, които решават да се разширят у нас“, каза тя.

Баща на Десислава Трифонова е съдия Цветанчо Трифонов, за когото Mediapool писа преди година. Той се прочу с факта, че няма нито един ден опит като редови магистрат, а бе избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй през 2015 г. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно. Дипломата му по "Право" от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа. Преди да стане съдебен шеф той е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От една страна всичко е наред, но аз съм от другата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук